CCR taie elanul PSD-ALDE de modificare a legilor justiției. Dorneanu: Multe articole din statutul magistraților au fost declarate NECONSTITUȚIONALE

Publicat: 30/01/2018, 18:25

Curtea Constituțională a României a decis marți că mai multe dispoziții din Legea 303/2004 privind statutul magistraților sunt neconstituționale și a cerut redefinirea erorii judiciare și a relei credințe, dar și a gravei neglijențe.

„După o ședință maratonică, mai exact care a durat cam cât două maratoane, am reușit să ne pronunțăm cu privire la Legea referitoare la Statutul magistraților. Soluțiile au fost de respingere ca inadmisibile a unor texte, care se referă la nemotivarea criticilor. Am admis o serie de critici care vizează critici intrinseci privitoare la mai multe texte din cuprinsul legii”, a spus președintele CCR, Valer Dorneanu, care a arătat că multe dintre dispozițiile legii în cauză au fost declarate neconstituționale.

El a arătat că unele din criticile admise de CCR au vizat mai ales răspunderea magistraților.

„Au fost admise (aceste critici, n.r.) și am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei credințe și a gravei neglijențe. Pentru altă serie de texte am respins ca neîntemeiate criticile”, a subliniat Dorneanu.

Întrebat care a fost soluția CCR referitoare la criticile PNL privind competența președintelui de numire a procurorilor, Dorneanu a precizat: „Unele (critici, n.r.) au fost respinse ca nemotivate, iar altele au fost admise și ele privesc mai buna definire a împărțirii atribuțiilor între CSM și președintele României”.

Magistrații CCR au dezbătut, astăzi, pe sesizările privind constituționalitatea modificărilor din legea privind statutul magistraților și organizarea Consililui Superior al Magistraturii. Săptămâna trecută, judecătorii CCR s-au pronunțat pe excepțiile de neconstituționalitate aduse Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară

Dezbaterile pe obiecțiile de neconstituționalitate formulate de ÎCCJ și PNL referitoare la modificările aduse legilor Justiției, adoptate de Parlament la finalul anului trecut, au fost amânate de magistrații CCR pentru marți, 30 ianuarie, a anunțat Valer Dorneanu, președintele CCR, la finalul ședinței de săptămâna trecută.

Astfel, judecătorii CCR sunt așteptați să se pronunțe asupra modificărilor aduse Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilorși Legea nr.317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM în condițiile în care modificările aduse Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară au fost analizate de Curtea Constituțională pe 23 ianuarie.

În ceea ce privește modificările aduse Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ÎCCJ consideră că se încalcă 14 prevederi constituționale.

„Din totalul de 133 de judecători în funcție, au fost prezenți 89 de judecători. În urma dezbaterilor, deliberând, Secțiile Unite au hotărât să fie sesizată Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, având în vedere încălcarea următoarelor dispoziții din Constituția României: art. 1 alin. 4 privind separația puterilor în stat, art. 1 alin. 5 în ceea ce privește claritatea și previzibilitatea legii, art. 16 alin. 1 privind egalitatea în fața legii și a autorităților publice, art. 20 referitor la tratatele internaționale privind drepturile omului, art.21 privind liberul acces la justiție, art. 40 privind dreptul la muncă, art. 52 în ceea ce privește răspunderea magistraților, art. 53 în ceea ce privește proporționalitatea măsurii de restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți, art. 124 privind înfăptuiea justiției, art. 125 privind statutul judecătorilor, art. 26 privind instanțele judecătorești, art 129 privind folosirea căilor de atac și art 133 și art. 134 privind Consiliul Superior al Magistraturii și art. 147 (…) privind obligativitatea deciziilor Curții Constituționale”, se menționează în hotărârea ÎCCJ.

A doua zi după ce a atacat la CCR modificările aduse Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor, ÎCCJ a depus o nouă sesizare, referitoare la modificările aduse celorlalte două legi.

„Vineri, 22 decembrie 2017, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție s-au întrunit în Secții Unite, conform dispozițiilor art. 25 lit. c) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru sesizarea Curții Constituționale cu privire la exercitarea controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, în legătură cu legile de modificare și completare a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, legal constituite, au adoptat Hotărârea nr. 3 din 22 decembrie 2017, prin care au sesizat Curtea Constituțională asupra aspectelor de neconstituționalitate cuprinse în Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și în Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată într-un comunicat al ÎCCJ.

În ceea ce privește sesizarea depusă de PNL la Legea 303/2004 privind statutul magistraților, formațiunea liberală critică faptul că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului autonomiei Camerelor Parlamentului, principiul bicameralismului, dreptul de inițativa legislativă, regulamentele parlamentare, dispozițiile referitoare la interzicerea paralelismului și normele de tehnică legislativă.

În privința modificărilor aduse Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM, PNL critică existența unor vicii de neconstituționalitate de natură a invalida proiectul de lege în ansamblul său, atât în raport cu modalitatea de adoptare, cât și în raport cu reglementări contrare Constituției, care fac referire al procedura de alegere a conducerii CSM, fiind reclamată și încălcarea principiului autonomiei celor două Camere.

Înființarea secției speciale pentru anchetarea magistraților, constituțională

Magistrații CCR au decis, pe 23 ianuarie, că înființarea secției pentru anchetarea procurorilor și judecătorilor este constituțională, admițând parțial criticile de neconstituționalitate aduse modificărilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

„Decizia constă în respingerea obiecțiilor de neconstituționalitate extrinseci, care vizau constituirea comisiei parlamentare și modul de luare în dezbatere a acelor amendamente care proveneau de la Consiliul Legislativ și de la organizații profesionale, spunând că acele amendamente sunt însușite de comisie și Parlament. Am admis patru puncte din textele concrete pe care le-au criticat autorii sesizărilor noastre. (…) Pentru celelalte texte menționate în sesizări am respins”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

În ceea ce privește aspectele de neconsituționalitate, judecătorii CCR critică paralelismul legislativ creat prin modificările aduse de parlamentari Legii 304 /2004 și incertitudinea creată de anumite articole în procesul de aplicare a legilor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar