Prima pagină » Știri » CDC: Munca de acasă, „scutul” împotriva infectării cu coronavirus

CDC: Munca de acasă, „scutul” împotriva infectării cu coronavirus

CDC: Munca de acasă, „scutul” împotriva infectării cu coronavirus

Telemunca în timpul pandemiei reduce semnificativ riscul infectării cu coronavirus, relevă un studiu al CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) din SUA.

„Avem două categorii de americani. Cei din zona serviciilor esențiale și cei care lucrează de acasă”, a spus Dr. Eric Cioe-Pena, director sănătate globală la Northwell Health în New Hyde Park, NY. Acesta a făcut recenzia raportului CDC, dar nu a participat la studiu, scrie upi.com.

Din cei 250 de angajați care au vorbit despre experiența lor în cele două săptămâni înaintea diagnosticului Covid-19, cei care au lucrat dincolo de casele lor au fost mult mai predispuși să se infecteze decât cei care au efectuat telemunca, măcar o parte din timp.

Procentajul celor care au putut lucra în telemuncă fie part time, fie full time, în pandemie, în rândul pacienților Covid, a fost mai mic – 35% – decât în rândul celor care au fost testați negativ – 53%.

Povara acestor diferențe de clasă profesională cade și sub influența delimitărilor rasiale și economice, a spus Cioe-Pena.

„Oamenii nu au primit echipamente adecvate”

„Medicii, cei care sunt printre cei esențiali pentru sistem, nu au primit echipamente de protecție adecvate. E vorba de acei oameni esențiali pentru economie, societate, dar care nu sunt protejați”, a spus expertul.

Cioe-Pena leagă riscul Covid în rândul americanilor de inegalitățile din societate. „Reprezintă structurile și sistemele de putere, care i-au privilegiat deja pe angajații albi, dezavantajându-i pe cei de culoare, pe cei plătiți mai prost”. „Pe măsură ce trecem prin pandemie, ar trebui să tratăm și aceste inegalități”.

Potrivit lui Cioe-Pena, angajații esențiali ar trebui să beneficieze prin lege de echipament adecvat de protecție anti-Covid. De asemenea, aceștia ar trebuie să primească concediu medical plătit și asigurarea de sănătate.

Printre angajații vitali se numără medicii, asistentele, polițiștii, pompierii, dar și alții, precum casierii, curierii etc.

„Îi aplaudăm, dar trebuie să-i și ajutăm!”

„Ei servesc infrastructura noastră esențială, fără ei am ajunge la haos total”, a spus Cioe-Pena. „Cred că îi aplaudăm, dar trebuie să îi și susținem”.

Raportul a fost publicat în data de 6 noiembrie 2020 în Raportul Săptămânal privind Morbiditatea și Mortalitatea, realizat de CDC.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și