Prima pagină » Știri » CE a aprobat o investiție de 751 milioane euro pentru modernizarea căii ferate Sighișoara-Coslariu. Când vor merge trenurile cu 160 km/oră

CE a aprobat o investiție de 751 milioane euro pentru modernizarea căii ferate Sighișoara-Coslariu. Când vor merge trenurile cu 160 km/oră

CE a aprobat o investiție de 751 milioane euro pentru modernizarea căii ferate Sighișoara-Coslariu. Când vor merge trenurile cu 160 km/oră
Comisia Europeană a aprobat, joi, o investiție de 751 de milioane de euro din fondul de coeziune pentru modernizarea tronsonul Sighișoara - Coslariu, de 89,5 kilometri, parte a căii ferate Brașov - Simeria.

Comisia Europeană a aprobat, joi, o investiție de 751 de milioane de euro din fondul de coeziune pentru modernizarea tronsonul Sighișoara – Coslariu, de 89,5 kilometri, parte a căii ferate Brașov – Simeria.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, județele Mureș, Sibiu și Alba vor beneficia de o accesibilitate mai bună, ceea ce va face regiunea mai competitivă și mai atrăgătoare pentru investitori, însă proiectul are și impact în plan transnațional, făcând parte din coridorul IV pan-european.

„Acesta este un bun exemplu de fonduri regionale ale UE care lucrează pentru cetățeni, transformând în același timp regiuni în locuri mai bune pentru a face afaceri. O infrastructură sigură a transportului este fundamentală, nu doar pentru buna funcționare a pieței interne a Uniunii, ci și pentru prosperitatea economică și socială a oamenilor ce trăiesc în regiunile noastre”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.

Lucrările se vor efectua pe un tronson de 89,5 km de cale ferată dublă între orașele Sighișoara și Coslariu, pentru a asigura o viteză maximă de 160 km/oră pentru trenurile de pasageri și 120 km/oră pentru trenurile de marfă, în concordanță cu standardele moderne de infrastructură în Europa.

Investiția s-a realizat prin programul de transport cofinanțat de UE, axa prioritară „Modernizarea și dezvoltarea axelor prioritare TEN-T în scopul realizării unui sistem durabil de transport la nivel național și integrării acestuia în rețelele de transport ale UE”.

Cofinanțarea părții române este de 133 milioane de euro, valoarea totală a proiectului fiind de 884 milioane de euro.

Este de așteptat ca proiectul, care a creat 600 de noi locuri de muncă, să fie finalizat până la sfârșitul anului 2015.

Toate „proiectele majore”, unde investiția totală (inclusiv TVA) este mai mare de 50 de milioane de euro, sunt supuse unei decizii specifice a Comisiei Europene, față de alte tipuri de proiecte care sunt aprobate la nivel național sau regional.