Ce a decis Cioloș în cazul acuzațiilor de plagiat aduse ministrului Tobă
„Nu știu detalii, știu ce mi-a spus dânsul, știu opinia și poziția dânsului. Am cerut și domnului ministru al Educației, Adrian Curaj, să vină cu o analiză cât mai repede în urma consultării Comisiei de Etică, care are această responsabilitate, și vreau să am o claritate cât mai obiectivă. Nu să mă bazez pe ce îmi spune unul sau altul înainte de a-mi exprima un punct de vedere în calitate de prim-ministru”, a declarat premierul Dacian Cioloș la Realitatea TV, referitor la acuzațiile potrivit cărora ministrul Internelor, Petre Tobă, a plagiat mare parte din teza sa de doctorat.
Primul-ministru a precizar însă că peste criteriile de integritate, pe care actualul Guvern le-a asumat, nu poate să treacă nici prim-ministrul.
„Un lucru este foarte clar: criteriul de integritate rămâne un criteriu esențial și prioritar peste care nu o să treacă nici prim-ministrul. Mi-am asumat integritatea și va rămâne acest obiectiv un obiectiv prioritar, dar nu pot să judec un om până când nu am elementele obiective. Domnul Tobă are versiunea dânsului și vreau să văd în ce măsură aceste lucruri se confirmă sau se infirmă”, a adăugat șeful Executivului.
Noul ministru de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliția Română în ultimii trei ani, se alătură listei cu demnitari acuzați că și-au plagiat tezele de doctorat, potrivit Press One, care a relatat joi că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi copiate din diverse lucrări.
Press One a scris că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei cu care noul ministru de Interne, chestorul principal Petre Tobă, a obținut titlul de doctor în Științe Militare și Informații sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice.
Ulterior, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNE) solicitarea de a aproba declanșarea procedurilor legale privind analizarea măsurii în care au fost respectate normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare cu ocazia elaborării tezei de doctorat.
Cel mai cunoscut caz de plagiat în rândul demnitarilor este cel al fosului premier Victor Ponta, în cazul căruia, în 2012, Comisia de Etică a Universității din București, al cărui absolvent este, a decis că a plagiat teza de doctorat „Curtea Penală Internațională”. Un alt verdict, de data aceasta favorabil premierului, a fost dat însă, în aceeași perioadă, de Consiliul Național de Etică, aflat în subordinea Ministerului Educației și a cărei componență a fost schimbată de guvern chiar înainte ca acesta să analizeze acuzațiile de plagiat aduse lui Ponta.
După pierderea alegerilor prezidențiale, în decembrie 2014, fostul premier anunța că va renunța la titlul de doctor, ceea ce nu s-a întâmplat.
Și fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea a fost acuzat de plagiat.