Prima pagină » Știri » Ce a făcut polițistul Bogdan Gigină în ziua accidentului: noi detalii din anchetă

Ce a făcut polițistul Bogdan Gigină în ziua accidentului: noi detalii din anchetă

Ce a făcut polițistul Bogdan Gigină în ziua accidentului: noi detalii din anchetă
Ce a făcut polițistul Bogdan Gigină în ziua accidentului: noi detalii din anchetă

Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), în cazul accidentului în urma căruia a murit polițistul Bogdan Gigină se fac cercetări într-un dosar deschis, pe 20 octombrie, de procurorii Parchetului Tribunalului București pentru ucidere din culpă.

„Până în prezent, în cauză au fost efectuate o serie de acte de urmărire penală precum: audierea unor martori, solicitarea unor înscrisuri și informații de la diferite instituții, ridicarea unor imagini surprinse de camerele de supraveghere”, se arată în documentul citat.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că la Parchetul Capitalei au dat declarații, în calitate de martor, doi colegi ai lui Bogdan Gigină care erau în dispozitivul de însoțire a coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea. Aceștia au arătat, în declarațiile date, cum s-au derulat faptele în ziua accidentului.

Oficialul care merge în coloană și trebuie să fie însoțit cu echipaje ale Poliției Rutieră trebuie să trimită solicitare la Brigada Rutieră, care ajunge la Biroul însoțiri. De aici, cu privire la traseul și celelalte informații privind însoțirea coloanei oficiale se anunță șeful de coloană, care pune în aplicare măsurile dispuse în cadrul Biroului însoțiri, conform surselor citate.

Acestea au mai precizat că, în ziua accidentului, Bogdan Gigină a făcut parte din dispozitivul de însoțire pentru trei coloane oficiale.

Sursele citate au mai arătat că dosarul ar urma să fie preluat de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, dacă anchetatorii vor stabili că există vinovăție în cauză.

„Parchetul de pe lângă Tribunalul București, ca unitate de parchet întâi sesizată, efectuează cercetări cu privire la toate aspectele privind accidentul rutier produs la data mai sus menționată, iar în situația în care vor rezulta indicii care să atragă o altă competență, se va proceda în conformitate cu dispozițiile legale incidente”, se arată în comunicatul PICCJ.

Polițistul Bogdan Gigină a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, în prezența a sute de colegi în uniformă. La funeralii au asistat aproape 800 de persoane, fiind prezenți, alături de familie și colegi, șeful Poliției Române Petre Tobă, directorul general al Poliției Capitalei, Mihai Voicu, șeful Brigăzii Rutiere a Capitalei, Cristian Crai, și subsecretarul de stat în MAI Florea Oprea.

Ceremonia religioasă a avut loc la Biserica „Sfântul Nicolae” Udricani. După procesiunea religioasă, un oficial al MAI a anunțat la microfon că polițistul Bogdan Gigină a fost trecut post-mortem în Corpul ofițerilor, fiind avansat la gradul de subinspector.

De asemenea, acesta a anunțat că Bogdan Cosmin Gigină a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler. Decizia, semnată de președintele Klaus Iohannis, a apărut în Monitorul Oficial joi, fără a fi anunțată oficial, cum se întâmplă de obicei. Decizia, semnată de președintele Iohannis și contrasemnată de premierul Ponta, a fost luată la propunerea ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea nu a participat la funeraliile polițistului, dar surse din MAI spun că acesta a fost joi pentru scurt timp la capela unde a fost depus sicriul lui Bogdan Gigină.

Subinspectorul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit la spital, marți seară, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la rețeaua de gaze, pe strada Știrbei Vodă.

Polițiștul Bogdan Gigină a suferit în urma accidentului traumatism cranio-cerebral sever, traumatism toraco-abdominal grav, cu fracturi de coaste, rupturi de organe interne și hemoragie, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Polițistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, însă informații despre această situație nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Joi, la două zile de la accident, Poliția Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că polițistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informațiilor comunicate, participase la „o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că un alt polițist de la Brigada Rutieră a Capitalei a fost rănit după ce a căzut cu motocicleta în timp ce însoțea coloana oficială a ministrului Internelor, Gabriel Oprea, accidentul având loc în septembrie, în zona Pieței Victoriei.

Deși accidentul s-a produs în 21 septembrie, acesta nu a fost făcut public, însă date despre incident au fost comunicate presei pe surse, în urma decesului subinspectorului Bogdan Gigină.

Potrivit surselor citate, accidentul s-a produs în dimineața zilei de 21 septembrie, la intersecția Piața Victoriei cu bulevardul Vasile Lascăr. Polițistul Dorel Moraru, care se afla pe motocicletă în coloana vicepremierului Gabriel Oprea, a fost acroșat de un autoturism condus de o femeie, care a intrat în intersecție după ce nu a oprit la semnalul „stop” al agentului care dirija circulația.

În urma impactului, Moraru a fost transportat la Spitalul de Urgență Floreasca, unde nu a rămas internat. Medicii au stabilit că acesta a suferit o entorsă la glezna dreaptă și o contuzie la pumnul stâng, fiindu-i pusă o atelă la picior, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale. În urma accidentului, Dorel Moraru a avut nevoie de o lună de concediu medical.

În urma accidentului în care a fost implicat polițistul Dorel Moraru, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a deschis un dosar de cercetare.

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, la momentul accidentului în care și-a pierdut viața Bogdan Gigină, în seara de 20 octombrie, din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condițiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle Piața Victoriei – bulevardul Uranus – strada Știrbei Vodă.

„Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, polițistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgență București. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat și cu ceilalți decidenți din conducerea MAI, pentru intervenția de urgență a echipajelor SMURD și informarea permenentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ținut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat”, se mai spune în comunicat.

Reprezentanții Poliției Capitalei mai arată că, la locul producerii accidentului, existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

„Menționăm că toate circumstanțele producerii accidentului fac în prezent obiectul unui dosar penal, aflat în competența procurorilor. Întregul colectiv al Poliției Capitalei este alături de familia colegului nostru, fiind profund îndurerat de tragicul eveniment”, mai spun reprezentanții Poliției Capitalei.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Știrbei Vodă spun însă că mașina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.