Șeful statului a expus, la Bruxelles, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cele mai importante prevederi pentru România din acordul UE cu Maria Britanie.
”Marea Britanie va putea beneficia de un mecanism de salvgardare care va limita accesul cetățenilor UE la o categorie restrânsă de prestații sociale necontributive, prestații specifice numai pentru Marea Britanie. Mecanismul este nediscriminatoriu, aplicabil tuturor cetățenilor Uniunii și are un caracter excepțional. Va putea fi aplicat pe o perioadă limitată de timp de maxim 7 ani. Cetățenii români care lucrează deja pe piața muncii din Marea Britanie nu vor fi afectați de acest mecanism. Acesta privește doar eventualii lucrători care vor intra pe piața muncii din Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului. Dar și aceștia își vor recupera accesul la aceste prestații gradual pe parcursul unei perioade de patru ani. Noi ne-am implicat foarte mult în această chestiune și suntem foarte bucuroși că negocierile au dat acest rezultat”, a detaliat Iohannis.
El a arătat că al doilea mecanism convenit la summit va permite Marii Britanii să indexeze alocațiile pentru copiii rămași acasă ai lucrătorilor din alte state membre UE. ”Și în acest caz decizia are un caracter nediscriminatoriu și ține cont de diferențele dintre statele membre. Marea Britanie va putea aplica indexarea pentru cererile de alocații care vor fi prezentate după intrarea în vigoare a mecanismului. Este important că pentru lucrătorii stabiliți în Marea Britanie care primesc deja alocații pentru copiii rămași acasă indexarea se va putea aplica doar începând cu anul 2020″, a anunțat el.
Președintele a subliniat că aceste reglementări nu intră automat în vigoare, ci vor fi supuse încă unui proces legislativ, iar mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocațiile pentru copil la alte prestații sociale.
”Doresc să subliniez că România a obținut în cursul negocierilor amendarea textului deciziei prin care solicitările de restricționare ale liberei circulații a persoanelor în conformitate cu articolul 45 al Tratatului Uniunii vor trebui să fie făcute pe baza unor justificări solide. Este un lucru foarte important pentru că astfel vor fi evitate situații în care se ia o decizie pur politică fără o motivație foarte serioasă”, a anunțat șeful statului țn cadrul declarațiilor susținute în noaptea de vineri spre sâmbătă.
El a subliniat că România a obținut acest lucru ”prin negocieri foarte aplicate și foarte bine pregătite, altfel decât alții care au vorbit poate un pic mai mult și au obținut probabil ceva mai puțin”.
Liderii statelor membre UE au ajuns la un acord, vineri seară, privind termenii menținerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, documentul conținând o clauză care va permite limitarea indemnizațiilor sociale ale angajaților comunitari străini, în anumite condiții.