Ce a pățit bărbatul care a protestat pe clădirea CSM
Cezar Avrămuță, care participă la majoritatea protestelor stradale din Capitală, s-a urcat pe clădirea CSM, în timp ce în sediul instituției s-a desfășurat plenul consiliului. În timp ce flutura un drapel, individul a cerut demisia procurorului șef al DNA, Laura Kovesi, și a președintelui ICCJ, Livia Stanciu.
Demisiile au fost solicitate de bărbat ca urmare a faptului că Mariana Rarinca, femeia acuzată de DNA de șantajarea Liviei Stanciu și arestată timp de jumătate de an, a fost achitată, în final, printr-o decizie a Curții de Apel București.
La sediul CSM a fost prezent un echipaj de pompieri, care a încercat să îl convingă pe bărbat să renunțe la acțiunea de protest. După mai multe ore petrecute pe acoperișul de la intrarea în sediul CSM, individul a coborât, iar oamenii legii l-au amendat cu 700 de lei, potrivit unor surse din rândul Jandarmeriei.
Aceasta nu este prima sancțiune contravențională aplicată în cazul bărbatului. De-a lungul timpului, Cezar Avrămuță a primit, în total, 17 amenzi, în cuantum total de aproximativ 5.000 de lei.
Dosarul în care Mariana Rarinca a fost acuzată că a șantajat-o pe Livia Stanciu, de la care a cerut 20.000 de euro pentru a nu face publice informații presupus compromițătoare, a fost trimis Tribunalului București în 1 iulie 2014.
Tribunalul București a condamnat-o pe Mariana Rarinca la trei ani de închisoare cu suspendare, dar la apelul judecat la Curtea de Apel București, completul de judecată a dispus, în 21 mai, achitarea acesteia, decizia fiind definitivă. Între timp, femeia a fost arestată preventiv timp de șase luni.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada august/septembrie 2013 – 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenințat-o pe președinta ICCJ cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromițătoare pentru aceasta și pentru soțul acesteia. Mariana Rarinca i-ar fi cerut Liviei Stanciu 20.000 de euro drept compensație pentru „datorii” care ar fi fost plătite de aceasta în numele soțului președintei ICCJ.
„În perioada aprilie 2014 – 3 iunie 2014, persoana vătămată a primit amenințări prin intermediul unei convorbiri telefonice și prin mesaje tip SMS. Inculpata a amenințat-o pe persoana vătămată cu divulgarea către presă (un post important de televiziune) a unor date compromițătoare despre persoana vătămată și familia acesteia. În schimbul nedivulgării a acestor informații compromițătoare, inculpata Rarinca Mariana i-a pretins persoanei vătămate o sumă de bani”, precizau procurorii în rechizitoriu.
Cazul Rarinca a stârnit mai multe reacții în plan social și politic. Astfel, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut demiterea șefei DNA și a președintelui ICCJ. În acest caz, CSM a dispus efectuarea de către Inspecția Judiciară a unor verificări cu privire la afirmațiile lui Tăriceanu, dar și în cazul judecătoarelor care au achitat-o pe Rarinca.