Ce a spus Adriean Videanu când a ieșit de la DNA

Ce a spus Adriean Videanu când a ieșit de la DNA
Publicat: 16/02/2015, 12:06
Actualizat: 16/02/2015, 20:40

Adriean Videanu a stat în sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) aproximativ 30 de minute. Fostul ministru a spus, la ieșirea din sediul DIICOT, că anchetatorii i-au adus la conștință faptele pentru care este suspectat.

Videanu a adăugat că nu dorește să vorbească despre dosar. „Justiția nu se face la televizor, ci în fața procurorului și în fața instanței”, a declarat Videanu.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost citat să se prezinte luni la DIICOT pentru a i se aduce la cunoștință extinderea urmăririi penale în cazul său, în dosarul Romgaz – Interagro.

DIICOT a cerut din nou aviz președintelui, în 2 februarie, pentru urmărirea penală a lui Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

În 4 februarie, președintele Klaus Iohannis a transmis cererea de urmărire penală a lui Adriean Videanu, „pentru a se proceda conform legii”.

În același dosar, procurorii au cerut și aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, tot pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare. Senatul a respins, în 12 februarie, solicitarea de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian.

În același dosar, DIICOT a mai solicitat o dată, în 2 septembrie 2013, Senatului și, respectiv, șefului statului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul foștilor miniștri Varujan Vosganian și Adriean Videanu.

În cazul lui Videanu, șeful statului de la acea vreme, Traian Băsescu, a transmis, în 8 septembrie 2013, cererea de urmărire penală. Pe de altă parte, plenul Senatului a respins, în 7 octombrie 2013, solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârșitor împotriva cererii.

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, și în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern un număr de șase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Cei doi foști miniștri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate națională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezultă din referatul procurorilor.

Astfel, susțin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, fără a fi respectate dispozițiilor legale și în condițiile în care firma omului de afaceri Ioan Niculae înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

„Demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale SNGN Romgaz SA, societatea națională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale”, potrivit DIICOT.

Procurorii au suspiciuni că prin activitatea miniștrilor, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro SA a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o poziție de monopol pe piața gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.

În actele procurorilor se mai arată că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro SA gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

„Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN Romgaz SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC Interagro SA, este de circa 43 de milioane de lei, respectiv circa 15 milioane de dolari, iar TVA este de circa 54 de milioane de lei, respectiv circa 19 milioane de dolari”, susțin procurorii DIICOT.

Conform anchetatorilor, valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către Interagro SA pentru achizițiile de gaze naturale din producția internă a SNGN Romgaz SA reprezintă un procent de 51% din totalul de aproximativ 500 milioane de lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 – decembrie 2010.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu și Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcții de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei și Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot și subminarea economiei naționale.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost audiat în 30 ianuarie la DIICOT, în dosarul Romgaz-Interagro, în care este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru și spălare de bani.

Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar într-un alt dosar, instrumentat de DNA, în care este implicat și fostul șef al DIICOT Alina Bica.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor