Prima pagină » Știri » Ce alt dosar are agresorul din Nana și ce riscă după ce a agresat o femeie în timpul vizitei Elenei Udrea

Ce alt dosar are agresorul din Nana și ce riscă după ce a agresat o femeie în timpul vizitei Elenei Udrea

Ce alt dosar are agresorul din Nana și ce riscă după ce a agresat o femeie în timpul vizitei Elenei Udrea
Ștefan Fileață, bărbatul din comuna călărășeană Nana aflat în arest la domiciliu după ce a agresat o femeie în timpul vizitei Elenei Udrea în zonă, se află sub control judiciar în alt dosar în care este inculpat pentru complicitate la delapidare.

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Oltenița cer înlocuirea arestului la domiciliu cu arestarea preventivă având în vedere antecedentele lui Ștefan Fileață, respectiv faptul că în momentul comiterii faptelor el se afla sub control judiciar într-un dosar în care este inculpat pentru complicitate la delapidare, dar și faptul că se află în termenul de încercare într-un alt dosar, în care are o condamnare cu suspendare, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai Ministerului Public.

Tribunalul Călărași, care va judeca contestația procurorilor la măsura arestului la domiciliu, a stabilit ca termen de judecare a contestației data de 15 mai.
Până atunci, Fileață trebuie să se prezinte miercuri, 14 mai, în fața magistraților de la Judecătoria Târgu Jiu, pe rolul căreia se află dosarul în care a fost trimis în judecată pentru delapidare în detrimentul Complexului Energetic Oltenia.

Fileață a fost trimis în judecată alături de doi angajați ai Complexului Energetic Oltenia, Marin Vătuiu și Dan Liviu Popescu, după ce, la începutul anului au fost implicați într-un furt de fier vechi produs la cariera Peșteana.

Fileață și Popescu au fost arestați preventiv în 19 ianuarie, după ce polițiștii au documentat implicarea lor în furtul a 40 de tone de fier vechi, în același caz fiind arestat preventiv și Marin Vătuiu, complice al celor doi și șef în cadrul exploatării miniere de la Peșteana.

În 20 februarie, procurorii din cadrul Parchetului Judecătoriei Târgu Jiu au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Marin Vătuiu pentru delapidare în formă continuată și a lui Ștefan Fileață și Liviu Dan Popescu pentru complicitate la delapidare, fapte săvârșite în formă continuată.

Potrivit datelor furnizate la solicitarea MEDIAFAX de Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu, „inculpatul Fileață Ștefan l-a ajutat pe numitul Vătuiu Marin, care avea calitatea de gestionar de drept și de fapt al mijloacelor fixe aparținând Sectorului 3 al unității prejudiciate, să-și însușească, la datele de 07.12.2013 și 18.01.2014, elemente (materiale feroase) de la transportorul de mare capacitate T 73, aflat în gestiune. În urma probatoriului administrat în cauză, s-a stabilit că cei trei inculpați, potrivit unor înțelegeri prealabile, au sustras repere metalice în data de 07.12.2013, o cantitate de 30.680 kg., iar în data de 18.01.2014 cantitatea de 41.280 kilograme de fier”.

Prejudiciul creat a fost estimat la suma de 117.920,19 lei, fiind nerecuperat.

În 12 martie, Judecătoria Târgu Jiu a înlocuit măsura arestării preventive cu cea a controlului judiciar pentru Ștefan Fileață.

Procesul celor trei inculpați a început în luna aprilie la Judecătoria Târgu Jiu, dar până acum la cele două termene scurse din dosar magistrații au fost nevoiți să amâne audierile în baza cererilor depuse de apărătorul lui Ștefan Fileață.

Cei trei inculpați sunt așteptați din nou în fața judecătorilor gorjeni miercuri, 14 mai, pentru a fi audiați.

Ștefan Fileață a fost, de asemenea, arestat pentru câteva săptămâni în vara anului 2012. El a fost reținut chiar în ziua alegerilor locale, la care a participat în calitate de candidat pentru funcția de primar al comunei Curcani, fiind acuzat că, împreună cu mai multe persoane, a distrus urnele pentru buletinele de vot în mai multe secții de votare din localitate. În urma scandalului, alegerile au fost reluate două săptămâni mai târziu, primar fiind ales Aurică Gazu, candidat din partea USL.

Biroul Electoral Central a decis reluarea alegerilor în localitatea Curcani după scandalul izbucnit în 10 iunie, când scrutinul a fost întrerupt timp de mai multe ore, în condițiile în care candidatul Ștefan Fileață și alte șapte persoane au pătruns în cele trei secții de votare și au distrus urnele cu buletine, invocând o fraudă electorală. Aproximativ 150 de persoane au protestat apoi în fața școlii, îmbrâncindu-se cu jandarmii, pe motiv că alegerile sunt ilegale.

Poliția Călărași a deschis o anchetă și i-a identificat pe cei opt agresori, care au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Între cele două persoane se afla și Ștefan Fileață, candidatul Alianței pentru Călărași, formată din PDL, UNPR și PNȚCD.

Ulterior, a fost depusă la BEC o cerere de anulare a alegerilor din comuna Curcani, solicitare care a fost aprobată. BEC a constatat că în urma incidentelor care au avut loc în această comună nu există certitudinea că voturile real exprimate până în momentul producerii incidentelor au fost conservate, ca atare, după distrugerea urnelor. Membrii BEC au apreciat că aceste împrejurări „au denaturat scopul procesului electoral, conducând la vicierea rezultatului alegerilor prin imposibilitatea stabilirii voinței reale a alegătorilor exprimată prin vot”. La scrutinul din 10 iunie fusese declarat câștigător tot primarul Aurică Gazu, care era urmat de Ștefan Fileață.

Vineri seară, Judecătoria Oltenița a decis ca Ștefan Fileață să fie cercetat în arest la domiciliu. El este urmărit penal pentru loviri și alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice, a anunțat vineri Parchetul instanței supreme. Începerea urmăririi penale a fost dispusă de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Oltenița.

În urma agresiunii, femeia de 62 de ani, din comuna Nana, a suferit leziuni, controlul de specialitate stabilind că aceasta are contuzii la brațe și la șold, potrivit reprezentanților Poliției Călărași.

Femeia agresată nu a depus până acum plângere la Poliție.

Polițiștii s-au autosesizat după ce Antena 3 a prezentat imagini filmate în timpul incidentului, susținând că femeia voia să se plângă de modul în care s-a făcut restituirea terenurilor în comună, dar a fost împiedicată de către un grup constituit din membri PMP pentru asigurarea protecției Elenei Udrea.

Partidul Mișcarea Populară preciza într-un comunicat că bărbatul care a agresat-o pe femeie nu este membru PMP și că formațiunea condamnă „agresiunea petrecută în comuna Nana împotriva unei doamne inofensive”.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a apreciat că ceea ce s-a întâmplat la Nana poate fi catalogat drept „crimă organizată”, „pentru că Udrea este sprijinită în acea zonă de o rețea”.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că este de părere că incidentul legat de lovirea unei bătrâne în comuna Nana a fost provocat de PSD, partid care „are obiceiul să provoace astfel de incidente și să spună că le-au provocat alții”, șeful statului subliniind: „Asta cred eu”.

Citește și