Ce alte modificări ar mai fi luate în calcul de proiectul de lege care prevede suspendarea contribuțiilor la Pilonul 2
Astfel, în proiectul caracterizat de Președintele Iohannis drept o „harababură”, se prevede că atât angajatul, cât și angajatorul ar trebui să plătească o sumă fixă, de 84 de lei, la Pilonul II, urmând ca, gradual, pe parcursul a cinci ani, această sumă să urce până la 125 lei. Asta deși, la începutul acestui an, contribuțiile au fost mutate de la angajator la angajat. Nu se precizează, însă, dacă se dorește înlocuirea actualului sistem, în care contribuția este de 3.75%.
În plus, o astfel de propunere ar obliga angajatorul să plătească în Pilonul II, care este o pensie de tip obligatoriu, nu una de tip ocupațional, așa cum este cea de pe Pilonul III. Ar fi primul sistem de pensii de acest gen din lume.
Ulterior, contribuția angajatorului ar urma să fie dedusă din impozitul pe profit, însă de abia în al cincilea an. Aspect problematic din mai multe puncte de vedere, inclusiv faptul că ar exista posibilitatea ca, peste cinci ani, unele firme să nu mai existe. În plus, ar impune ANAF-ului necesitatea deducerii unei sume acumulate pe parcursul a cinci ani. Altfel spus, ar apărea o serie de probleme nu acum, ci peste cinci ani.
Mai exact, câți bani ar exista în Pilonul II?
Potrivit unui raport al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) publicat în luna februrarie 2018, totalul activelor administrate în Pilonul II era de 41.7 miliarde lei (circa 9 miliarde euro).
Conform aceluiași raport, 92% din această sumă este investită în economia românească și aproximativ 7% din datoria publică a României este deținută de Pilonul II.
Reacția factorului politic, contradictorie
Într-o declarație făcută marți seara, Președintele Klaus Iohannis a somat guvernul să își revină și să clarifice situația Pilonului II de pensii.
Coaliția PSD-ALDE, în schimb, a făcut declarații contradictorii. Pe de o parte Varujan Vosganian, deputat și vicepreședinte al ALDE, a spus că, în eventualitatea în care un astfel de proiect el ar exista, ALDE ar fi împotrivă.
Dar pe de altă parte, într-o declarație făcută marți, în Parlament, Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici nu a negat posiblitatea suspendării contribuțiilor, adăugând că „se face o analiză, o discuție pe toate posibilele scenarii”. De asemenea, Liviu Dragnea a admis că ar putea interveni o suspendare, dacă analiza care se efectuează va arăta necesitatea.