Prima pagină » Știri » Ce amendă a primit tabăra de unde 29 de copii au ajuns la spital cu toxiinfecție

Ce amendă a primit tabăra de unde 29 de copii au ajuns la spital cu toxiinfecție

Ce amendă a primit tabăra de unde 29 de copii au ajuns la spital cu toxiinfecție
Tabăra Comorova din stațiunea Neptun, de unde 29 de copii au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, a fost amendată cu 2.000 de lei de reprezentanții DSP Constanța pentru nerespectarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție, după ce anterior fusese sancționată de ANPC.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța a finalizat ancheta declanșată la Tabăra Comorova, după ce, în noaptea de duminică spre luni, 29 de copii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au ajuns la spitalele din Mangalia și Constanța cu simptomatologie digestivă, iar 28 dintre ei au rămas peste noapte în unitățile sanitare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Rezultatele probelor de sanitație și ale probelor de alimente recoltate în urma investigației epidemiologice efectuate în cadrul suspiciunii de toxiinfecție alimentară de la Tabăra Comorova au arătat o încărcătură mare de germeni în blocul alimentar, pe ustensile și suprafețele de lucru, dar și în probele de alimente preparate și servite în data de 16 august – ciorba de pui cu legume, sandwich cu mușchi, șnițel de pui și cascaval”, au precizat, vineri, într-un comunicat de presă, reprezentanții DSP Constanța.

Din acest motiv, s-a decis sancționarea contravențională a unității cu 2.000 de lei pentru nerespectarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție a locurilor de muncă, utilaje, ustensile, suprafețe de lucru, în condițiile stabilite de normele igienico-sanitare.

Un număr de 29 de copii, cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani, aflați în tabără la Complexul Comorova din Neptun au ajuns, în noaptea de duminică spre luni, la spitale din Constanța și Mangalia, cu simptome de toxiinfecție alimentară. Luni după-amiază, doar doi dintre copii mai erau internați în spital, restul fiind externați. Cei doi copii rămași în spital au fost lăsați să plece a doua zi..

Copiii au acuzat crampe abdominale, grețuri și vărsături, iar câțiva dintre ei au prezentat subfebrilitate și scaune diareice, simptomele debutând la circa o oră de la masa de prânz, doar la cei 29 de copii din 293 câți erau cazați acolo.

În cursul dimineții de luni, la ora 06.00, DSP Constanța a declanșat investigația epidemiologică în focarul de toxiinfecție alimentară de la tabăra din stațiunea Neptun. Astfel, o echipă a Serviciului de Control în Sănătate Publică a mers în Tabăra Comorova pentru evaluarea condițiilor igienico-sanitare și pentru recoltarea de probe biologice de la personal, probe de alimente și salubrități alimentare, iar alte două echipe au mers la Spitalul Municipal Mangalia și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase pentru ancheta la cazurile internate.

Tot luni, potrivit reprezentanților Autorității pentru Protecția Consumatorului (ANPC), echipe de control au mers la Tabăra Comorova din stațiunea Neptun, unde au descoperit mai multe nereguli.

Astfel, în bucătărie au fost găsite 54 de kilograme de carne și produse din carne fără elemente de identificare, depozitate neconform, la alte temperaturi decât cele indicate de producător și având starea termică modificată. Reprezentanții taberei nu au putut pune la dispoziția inspectorilor actele de proveniență a mărfii, cantitatea de carne și produse din carne fiind confiscată de către reprezentanții Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța.

De asemenea, au fost descoperite vase emailate, care erau parțial exfoliate, iar o parte din vesela pentru servirea mâncărurilor era ciobită.

Inspectorii ANPC au decis închiderea bucătăriei, până la remedierea deficiențelor.

Controlul a vizat și condițiile de cazare ale copiilor, fiind găsite nereguli. Astfel, tencuiala pereților din unele camere era crăpată, cu infiltrații de apă, iar în băi plăcile de faianță erau crăpate și dislocate parțial de pe pereți, conductele de apă caldă și rece erau desprinse din nișă, iar o parte din plăcile de paviment erau desprinse.

În aceste condiții, inspectorii ANPC au amendat tabăra cu 40.000 de lei.

Președintele ANPC, Marius Dunca, susținea că toleranța în asemenea cazuri trebuie să fie zero.

„Este inadmisibil să ne trimitem copiii în tabără, să știm că ei sunt în siguranță, iar sănătatea lor să fie pusă în pericol de persoane iresponsabile. Operatorul economic a fost sancționat cu 40.000 de lei și cu măsura complementară de remediere urgentă a deficiențelor. Copiilor noștri nu trebuie să le fie pusă în pericol sănătatea sub nicio formă, iar sancțiunile trebuie să fie drastice. Toleranța mea în astfel de cazuri este zero”, a spunea președintele ANPC.

Tabăra de excelență de la Comorova a fost organizată de Fundația Biotera și a început în 13 august și s-a terminat în 20 august.

Citește și