Ce amenzi riscă cei care aruncă gunoaie și fac grătare în locuri neamenajate. Sfaturile șefului Gărzii de Mediu
În contextul încălzirii vremii, precum și a diferitelor ocazii anuale precum Paștele și 1 Mai, începe și sezonul grătarelor și a gunoaielor în natură. Comisarul-șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, le transmite românilor „rugămintea constituțională” de a arunca gunoaiele în locuri special amenajate, dând astfel dovadă de responsabilitate.
Octavian Berceanu le reamintește celor care vor să petreacă în aer liber că există locuri special amenajate pentru picnic. Totodată, subliniază importanța aruncării gunoiului pe categorii.
„Să nu aruncăm hârtii, să nu aruncăm deșeuri în apă, să nu hrănim animale sălbatice sau să lăsăm mâncare la locul respectiv”, transmite Octavian Berceanu într-o intervenție la Digi24.
Ce amenzi riscă cei care aruncă ghunoiul în locurile neamenajate
- între 100 de lei și 2.000 de lei pentru aruncarea gunoiului în afara spațiilor amenajate;
- între 300 de lei și 3.000 de lei pentru aruncarea de țigări, chibrituri sau obiecte aprinse.
Comisarul șef al Gărzii de Mediu îi atenționează pe cei care fac grătare că multe incendii apar deoarece oamenii fac focul în pădure sau la marginea lor, pe fânețe, pajiști, fără să se asigure că au stins flăcările cum trebuie.
„Generațiile tinere, pe care eu îmi pariez toți banii, sunt mult mai apropiate de mediu și au grijă cu fiecare bucățică pe care o aruncă, strâng la sfârșit. În mod normal, în zonele de picnic merg oameni din toate generațiile, de la copii la bătrâni. Eu mizez pe cei tineri să aibă conștiința atât de dezvoltată, încât să strângă și după cei care n-au strâns”, spune Octavian Berceanu.
De asemenea, acesta susține că autoritățile ar trebui să strângă gunoaiele în mod normal, însă nu mereu se întâmplă așa.
„Am văzut astfel de oameni, îi apreciez pentru ceea ce fac și poate pot multiplica gestul lor”, a declarat Octavian Berceanu referindu-se la voluntarii care curăță mediul.
„Nu vrem să dăm amenzi decât în cazuri extreme”
„Vom avea acțiuni, eu zic că educative, pentru că nu vrem să dăm amenzi decât în cazuri extreme, vom avea acțiuni în teren, împreună cu jandarmeria și poliția, și la munte, și la mare. Deja negociem locurile în care să mergem, astfel încât să putem să influențăm conștientul colectiv că doar prin munca noastră conștientă de a scoate gunoaiele și deșeurile putem să avem curat pe spațiile verzi. E unica șansă, nu vine din afară nimeni să ne ajute”, a subliniat șeful Gărzii de Mediu.