Ce ar însemna de fapt racordarea „gratis” la rețeaua de gaze. Un fost ministru al Economiei pune punctul de pe „i”: „Vom aruncă populaţia României direct în braţele ruşilor!”
Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a făcut câteva precizări despre racordarea la rețeaua de gaze, punctând faptul că, de fapt, costurile de care vor fi scutiți noii consumatori vor fi de fapt suportate de toți ceilalți, în unele cazuri fiind implicate sume colosale.
Răzvan Nicolescu susține că intenţia autorităţilor ca racordarea noilor clienţi la reţelele de gaze să fie suportată de operatorii de distribuţie va duce de fapt la plata costurilor tot de către consumatori, potrivit agerpres.ro.
Răzvan Nicolescu: „Nu e nimic gratis!”
„Încep să mă satur de atâta prostie şi impostură. În primul rând, nu e nimic gratis. Toţi ceilalţi consumatori vor suporta costurile. Dacă e cineva în vârful muntelui şi vrea să se conecteze, vor fi costuri de ordinul milioanelor de euro”, a declarat acesta.
De asemenea, fostul ministru al Economiei a precizat faptul că una dintre soluțiile încălzirea cu ajutorul energiei electrice din surse nepoluante, mai ales în contextul în care, potrivit acestuia, extinderea reţelelor de gaze va însemna de fapt o dependență tot mai mare față de Rusia.
Ce alternativă convenabilă ar trebui implementată în locul racordării la gaze
„De ce nu trecem încălzirea pe electric, pompe de căldură şi energie regenerabilă? De ce mai construim centrale nucleare dacă nu facem încălzire pe electric? Gazul natural este un combustibil poluant. Nu avem gaz pe termen lung şi vom aruncă populaţia României direct în braţele ruşilor. Cei care ne conduc trebuie să înţeleagă că suntem într-o altă epocă şi că tranziţia energetică se va întâmplă cu noi în rol de spectator. Este păcat pentru un domeniu în care am fost primii şi în care am putea avea un cuvânt de spus”, a mai susținut Răzvan Nicolescu.
Recent, Asociaţia Energia Inteligentă a anunțat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici nu va crește în această iarnă iar România va putea acoperi consumul din producţia internă proprie.
„Piaţa de gaze naturale trece printr-o transformare puternică, care va continua şi în perioada următoare. Vom asista la creşteri ale preţului gazului marfă faţă de preţurile actuale, fără ca această creştere să fie resimţită de majoritatea consumatorilor casnici de gaze. Nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor datorită cantităţilor mari de gaze din depozitele de înmagazinare şi a dezvoltării infrastructurii de transport gaze”, potrivit asociaţiei.