Ce ar putea risca cei care își parchează neregulamentar mașina sau o abandonează în Sectorul 1
Șoferii care își parchează neregulamentar mașina sau o abandonează în Sectorul 1 ar putea risca să rămână fără autovehicul o perioadă de timp. Un nou proiect realizat de administrația locală prevede ridicarea acestora.
Primăria Sectorului 1 intenționează să ridice de pe străzi toate mașinile care sunt parcate neregulamentar sau sunt abandonate, potrivit unui comunicat al instituției.
Cei care parchează neregulamentar riscă să scoată mulți bani din buzunar
Un proiect referitor la acest aspect a fost pus în dezbatere publică. În document se prevede aprobarea Regulamentului privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar şi a celor abandonate.
Autovehiculul poate fi luat din posesia autorităților locale doar de proprietarului /deţinătorului/ utilizatorului legal al acestuia şi doar după achitarea tarifelor de ridicare, transport şi depozitare, în baza certificatului de înmatriculare/ înregistrare în original sau a oricărui act din care să rezulte dreptul de proprietate sau folosinţă asupra vehiculului/remorcii/rulotei.
Ce tarife trebuie să plătească șoferii cărora le-au fost ridicate mașinile
- pentru o mașină cu masa maxim autorizată de până la 5 tone inclusiv, un șofer trebuie să scoată din buzunar 200 de lei – tarif de ridicare;
- pentru o mașină cu masa maxim autorizată de peste 5 tone, șoferul/proprietarul trebuie să plătească 270 de lei – tarif de ridicare;
- pentru o mașină cu masa maxim autorizată de până la 5 tone inclusiv, tariful de transport este de 150 de lei;
- pentru o mașină cu masa maxim autorizată de peste 5 tone, tariful de transport este de 200 de lei.
Care este tariful de depozitare
- primele 24 de ore – 75 de lei;
- după primele 24 de ore, 25 de lei/zi.
Autovehiculele pot fi ridicate de Administraţia Domeniului Public Sector 1 sau un operator contractat care va deţine dotarea necesară pentru practicarea acestei activităţi.
Poliţiştii rutieri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau al Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti, poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 1, cu atribuții de agenți constatatori, sunt cei care pot constata contravențiile și pot aplica sancțiunile principale din regulament. De asemenea, aceștia pot dispune și măsurile de ridicare.
Dacă în autovehicul se află persoane, nu poate fi dispusă ridicare autovehiculului sau pusă în executare.
Și în Sectorul 3 mașinile care sunt parcate pe domeniul public, în afara spațiilor marcate de Administratorul Public, pot fi ridicate de autoritățile competente, fapt care nu putea fi realizat înainte de modificarea unui regulament. Regulamentul privind ridicarea, transportarea, depozitarea și eliberarea vehiculelor parcate neregulamentar a fost modificat în luna ianuarie a acestui. Totodată, această măsură este valabilă și în Sectorul 6.
De asemenea, în Sectorul 5 sunt ridicate mașinile abandonate sau care nu au un proprietar declarat.
Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe trotuare și spații verzi se face în baza unui proiect de lege promulgat de președintele Klaus Iohannis pe 24 noiembrie 2020.