„Vreau să dau asigurări medicilor rezidenți că nu se vor reduce veniturile pe care le au la momentul de față. Nu este în intenția Guvernului de a le diminua veniturile, ba din contră, vrem să le creștem pentru a-i motiva să rămână în țară. Încă de săptămâna trecută am luat legătura cu Ministerul Muncii pentru a analiza dacă în cazul rezidenților ar fi anumite probleme legate de burse prin aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Atât specialiștii din Ministerului Muncii, cât și cei din Ministerul Sănătății mi-au dat asigurări că există două prevederi legale care permit acordarea burselor pentru rezidenți. Dar, dacă se va dovedi că toată legislația coroborată nu mai permite alocarea acestor burse, vom face urgent toate demersurile, chiar și o Ordonanță de Urgență, pentru ca veniturile medicilor rezidenți să nu fie afectate”, a scris pe pagina sa de Facebook, ministrul Sănătății, Florian Bodog.
Reprezentanții Ministerului Muncii au declarat, încă de sâmbătă seară, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că bursele medicilor rezidenți se vor plăti în continuare, potrivit prevederilor din două ordonanțe de urgență emise de Guvern, respectiv 2 și 9 pe 2017, prin care acest lucru este stipulat, reiterând ideea potrivit căreia de la 1 ianuarie 2018, salariile medicilor vor fi majorate, iar rezidenții vor câștiga 1.200 de euro.
Reacțiile vin după ce Platforma România 100 a cerut lămuriri Guvernului PSD-ALDE după ce medicii rezidenți au fost anunțați că odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu cerând remedierea situației.
Platforma România 100 suștine că PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea Salarizării, articolul 18 din OUG nr. 103/2013 care prevedea că „medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei”.
Articolul 38 din Legea salarizării reglementează menținerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, însă, bursa rezidenților nu este venit asimilat salariului, potrivit sursei citate.
Platforma 100 precizează că în sistemul sanitar românesc lucrau, în 2016, peste 15.000 de medici rezidenți, potrivit datelor Ministerului Sănătății. De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% din absolvenții de medicină vor să își caute de muncă în străinătate, susțin foștii miniștrii tehnocrați care au fondat Platforma România 100.