Prima pagină » Știri » Ce așteaptă Arhiepiscopia Tomisului în dosarul ÎPS Teodosie: Nădăjduim retrimiterea cauzei la procuror

Ce așteaptă Arhiepiscopia Tomisului în dosarul ÎPS Teodosie: Nădăjduim retrimiterea cauzei la procuror

Ce așteaptă Arhiepiscopia Tomisului în dosarul ÎPS Teodosie: Nădăjduim retrimiterea cauzei la procuror
Arhiepiscopia Tomisului, despre dosarul ÎPS Teodosie: Nădăjduim retrimiterea cauzei la procuror

La Curtea de Apel Constanța au avut loc dezbateri, miercuri, privind cererile și excepțiile invocate de către avocați, urmând ca instanța să decidă dacă a fost sesizată în mod legal și dacă se începe judecata.

„Arhiepiscopia Tomisului își exprimă nădejdea că soluția va fi una justă, de retrimitere a dosarului către procuror. Totodată, Arhiepiscopia Tomisului a luat act că nu se poate face judecata pe baza unui rechizitoriu întocmit cu nerespectarea formelor prevăzute de lege. Deși ne doream o judecată cât mai rapidă pentru a se dovedi nevinovăția IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a celorlalți acuzați în dosar, aceasta nu se putea face fără a se parcurge procedura respectivă”, transmite Arhiepiscopia Tomisului printr-un comunicat de presă.

DNA Constanța a dispus, la începutul lunii februarie, trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, sub control judiciar, fiind acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false sau inexacte, având rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2016, ÎPS Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură pentru a primi fonduri europene.

„În documentele prezentate la APIA, inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită Ferma 3 – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință /, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei”, arăta DNA.

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor deținute de inculpatul Petrescu Teodosie și de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

Față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina IPS Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

Citește și