Prima pagină » Știri » C.E. atenționează România pe legislația de spălare a banilor

C.E. atenționează România pe legislația de spălare a banilor

C.E. atenționează România pe legislația de spălare a banilor
Comisia Europeană atenționează din nou România pe legislația care vizează spălarea banilor

„Țările UE trebuiau să transpună măsurile respective până la data de 31 decembrie 2017. Noile norme sunt concepute astfel încât să ofere autorităților fiscale mult doritul acces la informațiile privind combaterea spălării banilor și să le permită să reacționeze rapid și eficient în cazurile de evaziune fiscală. Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat. În absența unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate trimite aceste state membre în fața Curții de Justiție a UE”, se arată într-o informare transmisă de către reprezentanții Comisiei Europene.

Comisia Europeană a transmis avizele motivate atât României, cât și altor patru state: Cipru, Grecia, Irlanda și Luxemburg.

„De asemenea, Comisia a salutat transpunerea acelorași măsuri de către Bulgaria și a decis să închidă procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în cazul acestei țări”, se mai precizează în sursa citată.

Guvernul României a adoptat, săptămâna trecută, un proiect de lege privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului care arată că, în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a legii, societățile pe acțiuni și în comandită pe acțiuni înregistrate în registrul comerțului vor trebui să efectueze conversia acțiunilor la purtător în acțiuni nominative și să depună actul constitutiv actualizat la oficiul registrului comerțului. Neîndeplinirea obligației de conversie de către societățile pe acțiuni și în comandită pe acțiuni atrage dizolvarea acestora.

Sub incidența legii intră o serie de entități raportoare, care vor trebui să trimită Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor informări privind tranzacții suspecte, dar și tranzacțiile cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro. Pentru activitatea de remitere de bani, entitățile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro.

 

Autor

Citește și