Ce au decis autoritățile din Serbia. Ghiță, arestat 18 zile, ca să fie extrădat
„Fotografia inculpatului Ghiță Sebastian a figurat pe site-ul instituției până în momentul în care s-a primit din partea autorităților sârbe, confirmarea oficială că acesta a fost arestat în vederea extrădării. Autoritățile sârbe ne-au informat că persoana respectivă a fost arestată în Republica Sârbă, pe o perioada de 18 zile în vederea extradării, începând cu 14.04.2017. Poliția Română a informat Ministerul Justiției, pentru că acesta este institutia abilitată a demara procedura de extrădare. Conform prevederilor legale, în acest moment Poliția Română nu mai are competență în acest caz”, transmite IGPR.
Poliția Română susține că, dacă la momentul extrădării, autoritățile sârbe vor solicita ca partea română sa efectueze escortă în țară a inculpatului, polițiștii români vor efectua acest serviciu.
După aproape 4 luni de când a dispărut din România, de sub nasul polițiștilor de la Operațiuni Speciale care îl filau într-o anchetă a DNA, fostul deputat Sebastian Ghiță a fost prins joi noapte la Belgrad, de polițiștii sârbi. El era însoțit de fratele său, Alexandru Ghiță, și le-a prezentat polițiștilor acte de identitate false – un pașaport și un permis auto de Slovenia.
Ras în cap și cu barbă, Ghiță, le-ar fi spus polițiștilor, în limba engleză, că este un student din Slovenia. Chiar și cu acest indiciu, al unui sloven care habar nu are limba sârbă, ar fi fost suficient pentru polițiștii sârbi să intre instant în alertă, însă conform Poliției Române, prinderea lui Ghiță nu a fost întâmplătoare, ci a fost rezultatul colaborării autorităților române cu nu mai puțin de 10 țări prin care Ghiță ar fi trecut sau ar fi avut legături, de când a fugit din România.
Sebastian Ghiță a fost reținut pentru 48 de ore de autoritățile sârbe, procurorii de la Belgrad arătând că mai întâi trebuie să își urmeze cursul ancheta privind infracțiunea de folosire a actelor false și abia apoi se va putea discuta de extrădare. Deși România nu are un tratat direct de extrădare cu Serbia, Ministerul Justiției a explicat că procedura funcționează în baza Convenției Europene privind extrădarea, la care ambele state sunt semnatare. Procedura va fi însă una care va dura chiar mai mult de o lună, în funcție de cât de repede înaintează ancheta sârbilor, decizia finală privind extrădarea urmând să fie luată de un judecător sârb.