Anchetatorii au descoperit, la perchezițiile făcute la locuințele persoanelor implicate în fraudarea examenelor de la Universitatea Maritimă Constanța, mari sume de bani, lucrări în alb și carnete de student false, anchetatorii spunând că studenții plăteau între 100 și 150 de euro pentru a promova.
Potrivit procurorului Zarafina Puiu de la Parchetul Curții de Apel Constanța, în acest dosar este cercetat un lector universitar, pentru luare de mită și trafic de influență, o altă persoană, fost absolvent al Universității Maritime, dar fără legătură directă cu instituția, pentru trafic de influență, dare de mită, fals privind identitatea și fals în înscrisuri sub semnătură privată și 11 studenți, pentru cumpărare de influență.
„Traficantul de influență pretindea sume între 100 și 150 de euro de la studenți ca să le dea diverselor cadre didactice pentru a obține o notă de trecere la examenele restanțiere. Pentru el pretindea 100 – 150 de lei”, a declarat procurorul, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX.
Procurorul Zarafina Puiu a precizat că fostul absolvent al Universității Maritime care reprezenta legătura între studenți și profesori a refuzat să facă declarații la audieri, însă la locuința acestuia au fost găsiți 15.000 de euro, 2.500 de dolari și peste 10.000 de lei.
„Au fost găsite și diverse înscrisuri cu mențiuni de studenți și sume de bani, dar și carnete de studenți în care era înlocuită poza studentului cu poza sa. Asta deoarece erau situații în care nu putea să facă traficul de influență la profesor și atunci substituia studentul în examen”, a explicat procurorul.
În cazul lectorului universitar, anchetatorii au stabilit că acesta primea bani de la studenți prin intermediar, iar aceștia intrau la examen și apoi predau lucrarea în alb, astfel de lucrări, dar și suma de 400 de euro, fiind găsite la locuința cadrului didactic.
„Lectorul primea, prin intermediul altei persoane, câte 100 de euro pentru fiecare disciplină la care urma să se susțină examen. Studentul își nota numele, prenumele, disciplina, forma de învățământ și enunțul subiectului, fără ca acesta să fie dezvoltat, iar pentru atât primea apoi nota 5. Lucrările acestea le-am găsit acasă la lector”, a mai declarat procurorul de caz.
Potrivit sursei citate, pe lângă cei 11 studenți care au fost reținuți în acest caz mai există și alții puși sub învinuire pentru cumpărare de influență.
„Nu am putut să-i aducem pe toți la audieri din mai multe motive: este vacanță, sunt plecați de la domiciliu ori sunt din alte localități ale țării, dar în zilele următoare vor fi aduși și ei la Parchet pentru audieri. Vom vedea ce mai rezultă în continuare pentru că cercetările sunt abia la început”, a adăugat Zarafina Puiu.
Procurorii Parchetului Curții de Apel Constanța au dispus, joi seară, reținerea lui Emilian Costache, lector la Universitatea Maritimă Constanța, sub acuzația de luare de mită în formă continuată, precum și a 11 studenți ai universității, acuzați de cumpărare de influență. De asemenea, procurorii au emis ordonanță de reținere și pe numele unei persoane fără legătură cu instituția, acuzată de trafic de influență.
Toate cele 13 persoane reținute în dosar vor fi duse, vineri, la Tribunalul Constanța cu propunerea de arestare preventivă.
Procurori ai Parchetului Curții de Apel Constanța, împreună cu ofițeri DGA, au făcut, joi dimineață, percheziții la sediul Universității Maritime din Constanța, precum și la locuințele unor persoane suspectate de fraudarea examenelor din sesiunile iunie și septembrie 2013.