Ce au găsit arheologii în templul zeului Mithras descoperit la Alba Iulia

Publicat: 31 07. 2014, 21:31
Actualizat: 27 03. 2019, 19:19

Templul zeului Mithras a fost descoperit în 2008 pe o proprietate privată situată în zona istorică a municipiului Alba Iulia, în aproprierea Cetății Alba Carolina, însă cercetarea sitului arheologic nu a fost finalizată din cauza lipsei banilor.

În această vară, templul și zona în care acesta a fost descoperit au fost cercetate de un grup de arheologi și studenți americani de la Universitatea din Princeton alături de arheologi și studenți români.

Unul dintre coordonatorii cercetării, Mariana Egri din Cluj-Napoca, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că templul este una din cele mai importante descoperiri în ceea ce privește religia romană din Apulum și în general din Dacia, pentru că este primul templu a lui Mithras cercetat integral și cu metode moderne de investigație.

Ea a spus că pe lângă structura templului arheologii au găsit locuințe medievale, dar și o cantitate mare de ceramică romană, ceramică medievală, oase de animale, piese de fier, bronz, obiecte mici de ceramică (altele decât vase).

„S-au identificat și nivele medievale și moderne, inclusiv nivelul austriac, din perioada în care a fost construită fortăreața. Cercetarea propriu-zisă a durat cinci săptămâni. S-au recoltat materialele care sunt depozitate la Muzeul Național al Unirii”, a afirmat Mariana Egri.

Potrivit acesteia, cercetările vor continua și anul viitor, când se va desfășura prelucrarea sistematică a descoperirilor mărunte din sanctuar.

La cercetările arheologice de la Alba Iulia au participat arheologi și studenți de la Universitatea Princeton din SUA, precum și cercetători de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei a Academiei Române Cluj-Napoca și de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Potrivit istoricilor, Mithras este zeul persan al Soarelui, cultul acestuia pornind în Iran în secolul al IV-lea î. Hr. și s-a răspândit în secolul I d. Hr. și în Imperiul Roman. Sanctuarele închinate zeului erau construite fără ferestre iar interiorul era iluminat cu opaițe. Zeitatea era celebrată în 25 decembrie și la ceremonialele religioase participau în secret doar bărbați.