Ce au găsit inspectorii ANPC în școli și grădinițe: cornuri atinse de rozătoare, produse lactate alterate și mere înghețate
Cornuri atinse de rozătoare, cu ambalaje rupte, expuse infestării cu microbi și organisme patogene, produse lactate care puteau fi un pericol pentru sănătatea copiilor și mere înghețate au fost găsite la controalele făcute de către ANPC în aproape 1.800 de școli și grădinițe, în semestrul al doilea.
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au verificat, în perioada 16 ianuarie – 22 iunie, 1.109 școli, 680 de grădinițe, 21 de producători și 12 distribuitori, controalele vizând modul de derulare a programelor „Cornul și laptele” și „Mere în școli” în semestrul al doilea.
În urma controalelor au fost oprite de la distribuție 132 de kilograme de produse lactate și de panificație care nu îndeplineau condițiile de calitate și care puteau constitui un pericol pentru sănătatea copiilor și 90 de kilograme de mere înghețate, se arată într-un comunicat de presă al ANPC remis, luni, agenției MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, în județul Gorj au fost găsite cornuri care prezentau urme de contact cu rozatoarele, care aveau ambalaje rupte sau neetanșe și erau expuse contaminării cu substanțe străine sau infestării cu microbi și organisme patogene, amenzile date în aceste cazuri fiind de 4.000 de lei.
În județul Cluj au fost distribuite în școli mere înghețate, acestea fiind retrase în urma controalelor și înlocuite cu unele corespunzătoare. Amenzile date de comisarii de la Protecția Consumatorilor au fost de 20.000 de lei.
În județele Sălaj și Mureș, comisarii au găsit produse cu „abateri legate de eroarea negativă tolerată”, ajungând până la de trei ori mai mult decât limita admisă. Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dispus retragerea produselor neconforme din școli și înlocuirea acestora cu unele corespunzătoare și au dat amenzi de 20.000 de lei.
În județul Mureș au fost găsite cornuri coapte neuniform și deformate, unele având urme de seminte de susan, ce fac parte din grupa produselor cu efecte alergene, în aceste cazuri fiind date amenzi de 11.000 de lei.
În alte județe, distribuitorii nu au respectat graficului de livrare.
„Au exista județe întregi unde nu s-au distribuit gratuit mere deoarece nu s-au încheiat contracte în acest scop”, a precizat ANPC.
În județele Argeș, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui și Vâlcea s-a constatat lipsa distribuției zilnice de produse de panificație și lactate.
Totodată, comisarii de la Protecția Consumatorilor au constatat că nu au fost respectate condițiile de transport, depozitare și de păstrare a produselor, normele de etichetare, marcare și ambalare, lipsa etichetei, a ingredientelor sau a cantității nete, precum și cele referitoare la avizele de însoțire a mărfii.
Potrivit sursei citate, în total au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, dintre care nouă amenzi cu o valoare de 108.000 lei și trei avertismente.