Ce avere are Nicolae Ciucă, generalul propus de Klaus Iohannis pentru funcția de premier
Nicolae Ciucă (54 de ani) s-a înscris în PNL în octombrie 2020, a deschis lista de candidați a PNL Dolj la Senat și a fost ministrul Apărării Naționale în Guvernul Ludovic Orban, dar și în cel condus de Florin Cîțu.
De asemenea, în decembrie 2020, Nicolae Ciucă și-a asigurat interimatul pentru funcția de premier, după ce Ludovic Orban a demisionat din funcție în urma rezultatului slab al PNL la alegerile parlamentare.
Averea generalului Ciucă
Conform ultimei sale declarații de avere din acest an, Nicolae Ciucă are, împreună cu soția sa, o casă de 232 de metri pătrați construită în 2017 la Balotești, sat Dumbrăveni. Tot acolo, el are și un teren intravilan de aproape 600 de metri pătrați. Împreună cu soția, Ciucă mai are un teren intravilan de 2.829 de metri pătrați în comuna Pielești din județul Dolj.
Premierul interimar are și două autoturisme Toyota – Corolla, cumpărată în 2006, și RAV4, cumpărată în 2020. În declarația de avere, Nicolae Ciucă a menționat că nu are bijuterii sau obiecte de artă și de cult cu o valoare mai mare de 5.000 de euro și nici nu a acordat împrumuturi.
În schimb, el are trei credite la bănci în valoare totală de 230.000 de lei. Două dintre credite au scadența în 2021, iar cel de al treilea, în 2025.
În ceea ce privește veniturile, Ciucă este unul dintre bugetarii care beneficiază de o „pensie specială”, pe lângă indemnizația de ministru al Apărării. Astfel, potrivit celei mai recente declarații de avere, acesta a încasat în 2020, 168.613 de lei drept pentru funcția de ministru al Apărării, aproximativ 34.000 de euro, la care s-a adăugat pensia de serviciu, în valoare de 215.8800 de lei, adică peste 43.000 de euro.
Cine este Nicolae Ciucă
Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El a ocupat această funcție din ianuarie 2015, iar în decembrie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani.
El a fost și șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004). Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi dupa al Doilea Război Mondial.
Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.
Ciucă a participat la misiuni pe cele mai importante fronturi de operațiuni din afara țării și la numeroase exerciții militare: în Bosnia și Herțegovina, Afganistan și Irak.
În anul 2003, a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.