Ce avere are primarul din Miercurea Ciuc, vizat de perchezițiile DNA într-un dosar de corupție

Ce avere are primarul din Miercurea Ciuc, vizat de perchezițiile DNA într-un dosar de corupție
Publicat: 29/04/2015, 15:56
Actualizat: 30/04/2015, 16:34

Primarul Raduly Robert Kalman are, potrivit ultimei declarații de avere, din mai 2013, un teren intravilan de 244 metri pătrați și unul agricol de 180 de metri pătrați în localitatea Siculeni, ambele dobândite în 2006, prin donație.

De asemenea, el are trei apartamente, dintre care două în Miercurea Ciuc, unul cumpărat în 1999 și celălalt lăsat moștenire, precum și o casă în Siculeni, de 40 de metri pătrați, dobândită în 2006, tot prin donație. Toate locuințele sunt trecute pe numele copiilor săi.

Edilul mai deține trei autoturisme – o Toyota Corolla, o Dacia 1310 și o Volga Cavity – cumpărate sau lăsate moștenire.

El mai menționează în declarația de avere că are obiecte de artă contemporană în valoare de 16.000 de euro, dobândite în perioada 1997 – 2013, precum și o bibliotecă ce conține 2.500 de volume, realizată între 1968 și 2013, în valoare de 33.000 de euro. Primarul mai are și obiecte decorative dobândite tot între anii 1968-2013, în valoare de 5.600 de euro.

Raduly Robert Kalman mai are două conturi curente la BRD și OPT Bank, deschise în 2006-2008, respectiv 2008, în care deține suma totală de 8.600, el neprecizând însă moneda. Edilul are și un fond de investiții de 213.000 lei, deschis în 1997 la Nederland SA.

Venitul anual obținut ca primar se ridică la 36.644 lei, iar în calitate de cadru didactic la Universitatea „Sapientia” din Miercurea Ciuc, el a încasat 12.108 lei. De asemenea, el precizează că soția sa a obținut din indemnizația de creștere a copilului un venit anual de 13.200 lei, iar alocația pentru patru copii a fost de 3.020 lei.

Raduly Robert Kalman se află la cel de-al treilea mandat de primar al municipiului Miercurea Ciuc.

Din 1996 până în 2004, el a fost deputat UDMR, iar din 2006 este președintele Comisiei de Apel al Federației Române de Hochei pe Gheață.

El a fost urmărit penal pentru ultraj, după ce a fost denunțat că a strâns de gât un consilier local în timpul unei ședințe a filialei locale a UDMR din iunie 2014. Surse apropiate anchetatorilor declarau atunci că, în timpul ședinței filialei locale a UDMR din 24 iunie, care a urmat ședința de CL, consilierul Csucsi Andras Robert a pus în discuție problema unui cetățean din oraș care și-a amenajat spațiul verde din fața locuinței, iar apoi a fost amendat de municipalitate pentru acest lucru. Între primarul Raduly Robert și consilierul respectiv a izbucnit o discuție în contradictoriu pe această temă. Ulterior, edilul i-ar fi adresat injurii consilierului, după care neînțelegerea a degenrat, Raduly Robert strângându-l de gât pe consilier.

Primarul Raduly Robert Kalman a fost cercetat și în 2013, când, cu prilejul zilelor orașului Miercurea Ciuc, ar fi bătut un ofițer SRI, nemulțumit că acesta îl fotografia în timp ce se afla în compania unei delegații a orașelor înfrățite invitate la eveniment.

La rândul său, viceprimarul Szoke Domokos, vizat și el de ancheta procurorilor DNA, are, potrivit ultimei declarații de avere, un teren în Miercurea Ciuc și unul în localitatea Porumbenii Mari. El mai menționează o casă în Miercurea Ciuc, cumpărată în 2008, odată cu terenul, prin credit bancar pe 25 de ani.

De asemenea, el are un cont curent la BRD, de 3.790 de euro, deschis în 2008, și un depozit bancar la OPT Bank, de 3.785 euro, deschis în 2007. Szoke Domokos mai are și un credit contractat în 2008 și scadent în 2033, în valoare de 182.758 euro.

Venitul anual obținut din salariul de viceprimar se ridică la 31.260 lei.

Miercuri, procurorii DNA fac percheziții la sediul Primăriei Miercurea Ciuc. De asemenea, anchetatorii au descins la locuința primarului orașului, Raduly Robert Kalman, precum și la domiciliul unuia dintre viceprimari, Szoke Domokos, dar și la sediile unor firme și la locuința lui Eross Zoltan, administratorul firmei City Parking, cu care Primăria Miercurea Ciuc are contract pentru a taxa locurile de parcare și pentru a bloca roțile autoturismelor parcare neregulamentar. Consiliul Local Miercurea Ciuc a atribuit, în 2010, prin hotărâre, societății City Parking serviciul de exploatare a parcărilor și zonelor de staționare pe domeniul public din oraș.

Într-un comunicat de presă transmis miercuri dimineață, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat că procurorii DNA de la Secția de combatere a corupției fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2007 – 2015.

Surse judiciare au declarat că în acest dosar sunt vizați de fapte de corupție primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman și cei doi viceprimari – Szoke Domokos și Antal Attila.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, primarul UDMR Raduly Robert Kalman este suspectat că ar fi primit mită 10.000 de euro lunar de la firma City Parking, care taxează locurile de parcare în municipiul Miercurea Ciuc, în schimb edilul acordând facilități pentru concesionarea locurilor de parcare și dând dreptul acestei firme să îi amendeze pe șoferii care parchează neregulamentar în oraș. Anchetatorii spun că în relația cu această firmă primarul are un intermediar.

Anchetatorii mai arată, în documente, că primarul din Miercurea Ciuc ar mai fi primit mită 200.000 lei în schimbul obținerii autorizațiilor de construcție și pentru realizarea amenajărilor rutiere necesare construirii și funcționării unui magazin de materiale de construcții. Banii ar fi fost remiși în perioada obținerii autorizațiilor de construcție și realizării amenajărilor rutiere prin care se face accesul în parcarea magazinului.

Conform sursei citate, primarul Raduly Robert Kalman este suspectat de abuz în serviciu și în legătură cu atribuirea unei locuințe ANL unui consilier județean. Astfel, primarul, ca președinte al comisiei privind aprobarea criteriilor de punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate pentru repartizarea locuințelor ANL și de soluționare a cererilor pentru repartizarea locuințelor pentru tineri, a avizat repartizarea și, ulterior, a aprobat închirierea unei locuințe ANL unui consilier cu care se află în relații apropiate, deși acesta nu îndeplinea condiția obligatorie a criteriului locului de muncă în localitatea repartizării locuinței, respectiv Miercurea Ciuc.

Totodată, primarul ar fi condiționat atribuirea contractului pentru servicii de telefonice mobilă în favoarea unei anumite companii de primirea sumei de 5.000 de euro. „Pentru crearea aparenței de legalitate, Raduly Robert a solicitat ca suma de 5.000 euro să fie transferată prin virament bancar, ca și sponsorizare, într-un cont bancar aparținând unei societăți având ca acționar/administrator o persoană de încredere”, mai spun procurorii.

De asemenea, anchetatorii spun că în perioada 2007-2014 Raduly Robert-Kalman și viceprimarul Szoke Domokos „au creat foloase necuvenite” SC Topo Service deoarece ar fi aprobat plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea acestei firme, care a avut contract de executare a lucrărilor de cadastru general . Plățile nejustificate au fost făcute în baza unui contract încheiat de primărie cu această firmă, în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 de lei, majorat apoi la 961.304 de lei printr-un act adițional. Astfel, firma ar fi fost plătită deși nu erau îndeplinite condițiile tehnice și de legalitate, fiind refuzată recepția lucrărilor de către singura autoritate abilitată pentru aprobarea lucrărilor de cadastru general – Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și organul din subordine la nivel de județ, respectiv OCPI Harghita.

S.C. Topo Service S.A. a fost plătită de primărie în perioada 2007-2014, deși OCPI Harghita a restituit de trei ori documentația de cadastru întocmită de S.C. Topo Service S.A. și a înștiințat Primăria Miercurea Ciuc și executantul S.C. Topo Service S.A că actele nu pot fi luate în considerare la realizarea cadastrului general din localitate și sunt lipsite de orice efecte în domeniul de activități pentru care au fost realizate, mai spun anchetatorii. Aceștia susțin, de asemenea, că toate plățile au fost făcute de primărie în perioada 2007 – 2014, mare parte din ele chiar ulterior notificărilor succesive transmise de OCPI Harghita, care a relevat lipsa de valoarea a documentației cadastrale întocmite. „Toate plățile efectuate de Primăria Miercurea Ciuc în favoarea S.C. Topo Service S.A. pentru lucrări de cadastru general în localitate au fost nejustificate și constituie prejudiciu material adus unității administrativ teritoriale”, scrie în documentele anchetatorilor obținute de MEDIAFAX.

De asemenea, viceprimarul Szoke Domokos, președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ar fi favorizat S.C. Garden Center Grup din București la atribuirea unui contract de lucrări pentru amenajarea de zone verzi, în valoare de peste 1,3 milioane de lei și cofinanțat din bugetul Administrației Fondului de Mediu în cadrul „Programului național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități”.

Anchetatorii spun că finanțarea investiției a fost supradimensionată de 100 de ori , astfel că bugetul Ministerului Mediului a fost prejudiciat cu cel puțin 188.011 de lei.

La rândul său, viceprimarul Antal Attila este suspectat că, în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a atribuit preferențial contractul de lucrări pentru reabilitarea și modernizarea liceelor Marton Aron și Segito Maria din Miercurea Ciuc, contract în valoare de 18.034.663,63 lei, finanțat prin Programul Operațional Regional. Anchetatorii spun că, în schimb, viceprimarul a beneficiat din partea societății câștigătoare de lucrări de construcții în condiții preferențiale (forță de muncă, mijloace de transport și materiale de construcții) la locuința sa din Miercurea Ciuc, care figurează ca fiind domiciliul părinților. Firma a realizat lucrări de construcții la acest imobil la un preț de 20.000 lei, în condițiile în care costurile minime erau de 100.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
Chris Hemsworth a cântat alături de Ed Sheeran la concertul din București. Imaginile complet neașteptate...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au aniversat Gabriela Cristea și Tavi Clonda 5 ani de la căsătorie
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Misiunea secretă pe care a îndeplinit-o un diplomat român la cererea primului-ministru francez: „Vei pleca...