Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Integritate (ANI), instituția a solicitat Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanța „extinderea acțiunii de control cu privire la diferența nejustificată între averea dobândită și veniturile realizate de Radu Mazăre”, în condițiile în care inspectorii de integritate au identificat suma de 779.057 de euro, „reprezentând mai multe depozite într-un cont deschis de către acesta la o unitate bancară din Israel, sucursala Netanya”.
Depozitele bancare respective nu au fost menționate în declarațiile de avere completate de Radu Mazăre, în perioada 2008 – 2012, arată ANI.
Și în 23 iunie, ANI a solicitat Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanța începerea acțiunii de control cu privire la o diferență nejustificată, în cuantum de 137.570 de euro și 143.818 de lei, între averea dobândită și veniturile realizate în perioada în care Mazăre a fost primar al Constanței, respectiv iunie 2008 – mai 2015.
„Astfel, în urma datelor și a informațiilor transmise de instituțiile competente până în prezent, diferențele cu caracter nejustificat raportate la averea dobândită și veniturile realizate de către Radu Mazăre totalizează 916.627 euro și 143.818 lei”, arată ANI.
Radu Mazăre este în prezent cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obținerea de autorizații. În acest dosar, Mazăre a fost arestat preventiv în 2 aprilie, iar în 24 iunie Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, definitiv, ca fostul edil să fie cercetat sub control judiciar.
În 6 aprilie, Mazăre a fost suspendat din funcția de primar al Constanței, prin ordin al prefectului, iar în 22 mai el și-a dat demisia din funcție De asemenea, el a renunțat la calitatea de membru al PSD.
Mazăre a fost primar al Constanței din anul 2000, când a candidat ca independent, reușind să-l învingă în turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Baltă, cu 66% din sufragiile electoratului constănțean. A fost singura dată când Mazăre a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Începând cu 2004, el a câștigat din primul tur toate alegerile pentru Primăria Constanța, ajungând la cel de-al patrulea mandat.
Conform ultimei declarații de avere, din iulie 2014, Radu Mazăre deține o cotă parte de patru la sută din două terenuri în București, unul de 24,16 metri pătrați, iar celălalt de 35,68 metri pătrați, cumpărate în 2009, împreună cu mai multe persoane. De asemenea, primarul are o suprafață de 1,7 hectare de teren în Madagascar, luat în anul 2012 în concesiune cu fratele său Mihai, precum și un apartament în București, cu o suprafață de 184,43 metri pătrați, cumpărat în 2013.
Radu Mazăre are și două autoturisme – un Jeep Willys fabricat în 1968, și un Jaguar fabricat în 1974, la rubrica mod de dobândire fiind scris „factură”. Radu Mazăre deține și o șalupă și o remorcă pentru transportul acesteia. Totodată, primarul Constanței are un cont cu 4.629 de euro și o sumă cash de 290.000 de euro, precum și două carduri de credit fără cash colateral.
De asemenea, în declarația de avere sunt trecute și patru împrumuturi acordate de Radu Mazăre, fiind vorba despre o sumă de 600.000 de euro dată lui Ioanis Poulos Szantzikas și trei împrumuturi către SC Xenoti SRL, în valoare de 16.499 de lei, 47.695 lei și 42.060 de dolari.
În schimb, Radu Mazăre a primit o parte din împrumutul acordat SC Nisipuri SA, respectiv 13.435 de lei, dar această societate mai trebuie să îi restituie edilului 1.612.875 lei dintr-un împrumut acordat în trecut. De asemenea, primarul deține în continuare acțiuni la mai multe societăți comerciale.
În ultimul an fiscal, Radu Mazăre a încasat o indemnizație de primar de 32.235 de lei, dar și 80.000 de euro din vânzarea unor acțiuni către Enterprises Inc of Moravia Grecia.
În ultima declarație de avere, primarul Constanței menționează că nu are bijuterii, obiecte de artă și de cult ale căror valoarea însumată să depășească 5.000 de euro.