Prima pagină » Știri » Ce chin! Două femei infectate cu COVID-19 dorm în șezut de o săptămână, la spitalul din Bârlad. “Nu mai rezist, n-am aer!”

Ce chin! Două femei infectate cu COVID-19 dorm în șezut de o săptămână, la spitalul din Bârlad. “Nu mai rezist, n-am aer!”

În România, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 58 de decese ale unor pacienți infectați cu coronavirus. Este, practic, cel mai negru record de la apariția COVID-19 în țara noastră. Îngrijorător este faptul că pacienții care ajung la ATI au vârste din ce în ce mai mici. La Bârlad, două tinere stau și dorm în șezut de o săptămână, din cauză că le este teamă că nu mai pot respira dacă se întind.

Mărturiile lor sunt absolut cutremurătoare. “Eu nu mai rezist. N-am aer!”, spune una dintre paciente, conectată la o mască cu oxigen, potrivit digi24.ro.

La secția de terapie intensivă a Spitalului “Elena Beldiman” din Bârlad, cei infectați cu coronavirus nu simt deloc că respiră, deși sunt conectați la tuburile cu oxigen. COVID-19 le-a afectat grav plămânii, încât nici oxigenul care vine cu forță prin mască nu îi mai poate ajuta.

Două paciente stau în șezut de o săptămână, doar în această poziție mai pot respira. Sunt epuizate din toate punctele de vedere, dar continuă să lupte pentru viața lor. Întrebate dacă au reușit să doarmă în noaptea trecută, una dintre fete răspunde, cu ezitare: Așa și așa!”.

COVID-19 le-a distrus. “Foarte greu se mobilizează!”

Bun. Trebuie să fiți tare, să mergeți înainte”, o încurajează medicul.

Și noaptea dorm în poziția asta. Foarte greu se mobilizează. Foarte greu. Au găsit poziția în care să se poată ventila cel mai bine. La alți pacienți, unii stau pe burtă, unii dorm pe o parte pe alta, sunt mobilizați”, explică Veaceslav Galit, medic ATI la Spitalul din Bârlad.

Pacienții de obicei au o poziție forțată ca să poată respira mai ușor. Le este frică de moarte, le este frică să facă altceva în afară de recomandările noastre, să le îndeplinească, să se mobilizeze, dar cu suport psihologic până la urmă reușim să ajungem la niște rezultate pozitive. Cu greu, dar mergem înainte”, mai spune medicul.

Citește și