Ce condamnare a primit în Marea Britanie pilotul Tarom prins băut înaintea cursei Londra-București

Publicat: 11 04. 2013, 19:33
Actualizat: 25 06. 2013, 14:41

Pilotul cursei Tarom Londra-București anulate în 6 februarie după ce autoritățile aeroportuare au descoperit că era sub influența băuturilor alcoolice a fost condamnat de o instanță britanică la trei luni de închisoare, judecătorul luând decizia suspendării pedepsei ținând cont de cariera acestuia.

Radu Cristea, pilot comandant Aibus 318, angajat al companiei Tarom, pus sub acuzație de autoritățile britanice pentru că s-ar fi aflat sub influența băuturilor alcoolice în 6 februarie, înaintea efectuării cursei Londra-București, a fost condamnat de judecătorul Jonathan Lowen la trei luni cu suspendare, arată Sindicatul Piloților de Linie din România într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX, citând informațiile publicate de dailymail.co.uk.

Totodată, instanța a dispus ca pilotul Radu Cristea să fie monitorizat 12 luni, în baza planului de monitorizare și reabilitare ce ar trebui să se regăsească în programul companiei Tarom.

Judecătorul a motivat această sentință prin faptul că nu dorește să îi oprească pilotului Radu Cristea cariera de prestigiu, făcând referire la faptul că a început activitatea la 16 ani, ajungând instructor de planor timp de 12 ani. Cristea a fost de cinci ori campion național la acrobație aeriană, a evoluat în cadrul mitingurilor internaționale alături de cele mai prestigioase formații, ca Red Arrows, Thunderbird, în cadrul echipei Hawks of Romania. Ulterior, Radu Cristea a ajuns comandant adjunct al Aerodromului Clinceni, a zburat pe avioane de tip EXTRA 300, ZLIN 726, 526 și 142. Cristea a trecut apoi la transportul de linie, cu compania Carpatair, MyAir și în prezent Tarom, detașamentul Airbus, unde are contractul suspendat din 14 februarie, pe perioada cercetării disciplinare preliminare în cadrul companiei.

Conducerea Sindicatului Piloților de Linie a precizat că sentința nu îl restricționează pe Radu Cristea în niciun fel asupra dreptului de a-și desfășura activitatea de zbor și nu a vizat o restricție în cazul licenței de zbor, singura mențiune fiind făcuta numai pentru cazul în care acesta va recidiva în cele 12 luni de monitorizare.

Cursa Tarom Londra-București din 6 februarie a fost anulată după ce, la un control de rutină, autoritățile aeroportuare londoneze au descoperit că pilotul se afla „în incapacitate fizică”.

„Tarom a anulat zborul RO394 Londra-București din 6 februarie 2013, din cauza faptului că un membru al echipajului s-a aflat în incapacitate fizică de a opera zborul. Inaptitudinea medicală a fost depistată de autoritățile aeroportuare din Londra în urma unui control de rutină”, preciza atunci compania Tarom, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Tarom precizau că în cazul pilotului a fost începută o investigație, pentru a se stabili motivele pentru care acesta s-a aflat în imposibilitatea de a efectua zborul, fiind suspendat din activitate până la finalizarea investigației.

Compania Tarom a anulat cursa din motive de siguranță, iar pasagerii au primit asistență și au fost rerutați pe alte zboruri din 6 februarie, pentru a ajunge la destinații.

„Dacă în urma investigației se stabilește că pilotul a fost depistat pozitiv la un control al alcoolemiei, acesta va fi concediat imediat, în conformitate cu regulamentul de ordine interioară al companiei”, preciza Tarom, care menționa că respectă cele mai înalte standarde de siguranță naționale și internaționale.