Ce condiții trebuie să îndeplinească studenții pentru a merge gratuit cu trenul

Ce condiții trebuie să îndeplinească studenții pentru a merge gratuit cu trenul
Publicat: 13/02/2017, 11:11
Actualizat: 03/04/2017, 16:36

„Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de statul român și sunt decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situații neplăcute (de exemplu supraaglomerarea sau dublarea de locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea”, argumentează CFR Călători.

În principiu, biletele sunt gratuite și pot fi procurate de la casele de bilete ale CFR Călători sau de la personalul de tren, „acolo unde în stația de urcare nu există punct de vânzare bilete”.

„Studentul care nu deține bilet gratuit de călătorie va fi considerat pasager fără bilet și va fi sancționat conform Regulamentului de Transport pe Calea Ferată din România”, precizează transportatorul feroviar.

Documente necesare la eliberarea biletului sunt următoarele:
– pentru studenții cu vârsta de până la 26 de ani, inclusiv pentru cei din anul I – legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2016/2017 și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport);
– pentru masteranzi, doctoranzi și studenți de peste 26 de ani – adeverința pentru gratuitate la transport eliberată de instituția de învățământ superior la care sunt înmatriculați și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport) valabilă până cel târziu începutul anului universitar 2017/2018.

Potrivit CFR Călători, „carnetul de student nu poate fi folosit la solicitarea gratuității de transport”.

De asemenea, „studenții din anul I trebuie să solicite la secretariatul facultății înlocuirea adeverinței de transport cu legitimația de transport cu reducere/gratuitate, deoarece adeverința nu are valabilitate pentru tot anul universitar, fiind eliberată exclusiv celor care nu au beneficiat la reducere la transport în baza Legii 1/2011 (masteranzi, doctoranzi peste 26 de ani)”.

Studenții trebuie să solicite instituției de învățământ superior eliberarea legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport, aceasta – instituția – fiind responsabilă cu eliberarea documentului. „Instituțiile de învățământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimațiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport numai către studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat – în instituțiile de învățământ superior acreditate din România”, menționează CFR Călători.

Documente necesare la control în tren sunt obligatorii: biletul de călătorie, legitimația de student pentru reducere/gratuitate de transport și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport).

CFR Călători precizează insistent că legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport „nu ține loc de bilet în tren”, iar dacă studentul nu are asupra lui biletul de călătorie și toate actele aferente, conform Regulamentului, „acesta va fi considerat călător fătă bilet și sancționat ca atare”. În tren sunt emise bilete gratuite „numai în cazul în care stația de urcare nu are punct de vânzare, cu condiția ca biletul să fie solicitat imediat după urcarea în tren”.

Transportatorul feroviar public de călători mai precizează că studenții își vor putea procura bilete online sau de la automate „atunci când Ministerul Educației va pune la dispoziția Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidența studenților înmatriculați în instituțiile de învățământ acreditate conform HG 42/2017″.

„Pentru evitarea unor situații neplăcute, recomandăm achiziționarea din timp a biletelor de tren”, mai arată CFR Călători.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?