Prima pagină » Știri » Ce conține și cum se fabrică brânza topită. De ce poate fi periculoasă pentru sănătatea organismului

Ce conține și cum se fabrică brânza topită. De ce poate fi periculoasă pentru sănătatea organismului

Ce conține și cum se fabrică brânza topită. De ce poate fi periculoasă pentru sănătatea organismului

Brânza topită este un produs convenabil, dar consumul frecvent trebuie moderat, mai ales din cauza conținutului ridicat de sare și aditivi. Variantele mai naturale, fără aditivi sau cu un conținut redus de sare, sunt o alegere mai sănătoasă.

Ingrediente principale

Brânza topită conține:

  • Brânzeturi – diverse tipuri, cum ar fi cașcaval, telemea, gouda sau cheddar, care sunt mărunțite și combinate.
  • Săruri de topire – fosfați, citrați sau polifosfați (ex: E339, E450, E452), care ajută la emulsifierea grăsimilor și menținerea unei texturi omogene.
  • Lapte praf sau proteine din lapte – pentru a îmbunătăți consistența și valoarea nutritivă.
  • Grăsimi lactate sau vegetale – uneori, se adaugă grăsimi vegetale pentru a reduce costurile de producție.
  • Arome, conservanți și coloranți – pentru un gust mai intens și un aspect mai atrăgător.
  • Apă – adăugată pentru a obține textura dorită.

Procesul de fabricație

Fabricarea brânzei topite se desfășoară în mai multe etape:

Selectarea și mărunțirea brânzeturilor – Se folosesc diverse tipuri de brânză, care sunt tăiate și mărunțite.

Adăugarea ingredientelor – Se adaugă săruri de topire, apă, proteine din lapte și alte componente.

Încălzirea și topirea – Amestecul este încălzit la aproximativ 85-95°C pentru a obține o masă omogenă.

Omogenizarea – Se amestecă intens pentru a obține o consistență fină și uniformă.

Turnarea și ambalarea – Brânza topită este turnată în forme sau ambalaje și răcită rapid pentru a se solidifica.

Impact asupra sănătății

Brânza topită este apreciată pentru gustul său, dar are și dezavantaje din punct de vedere nutrițional:

Conținut ridicat de sare – poate contribui la hipertensiune și probleme cardiovasculare.

Aditivi și săruri de topire – pot afecta digestia și sănătatea rinichilor.

Grăsimi saturate – consumul excesiv poate crește riscul bolilor de inimă.

Conținut nutrițional mai slab – procesarea reduce vitaminele și mineralele naturale din brânză.

FOTO: Envato

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Alarma medicilor: Boala care revine și amenință bebelușii
Digi24
Avionul premierului slovac a fost puternic avariat pe aeroportul din Bruxelles: „Nu se mai poate zbura cu el”
Cancan.ro
BREAKING | Wiz Khalifa, condamnat în România la 9 luni de închisoare cu executare!
Prosport.ro
FOTO. Rădoi și-a dus prințesa la mall cu „iahtul pe roți” de la Bentley, pe care a dat peste 350.000 de euro. EXCLUSIV
Adevarul
Detaliul din biroul lui Vladimir Putin care a dat de gol o nouă minciună a propagandei Kremlinului
Mediafax
Sărbătorile dăunează grav sănătății. Ce probleme medicale riscă românii în această perioadă
Click
Cele 3 zodii care vor trăi o perioadă de fericire intensă, începând din 19 decembrie. Cine sunt nativii norocoși
Digi24
Guvernul va achita o datorie veche de peste 30 de ani către SUA, pentru un credit folosit la importul de bumbac
Cancan.ro
A început războiul pentru averea Rodicăi Stănoiu! Moștenitorii surpriză, care i-au luat fața Puișorului
Ce se întâmplă doctore
Vremea se schimbă radical înainte de sărbători! Care sunt zonele în care va ninge abundent de Crăciun
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Un român a mers ani de zile cu o Toyota hibrid, dar nu i-a făcut niciun schimb de ulei: „Am crezut că e electrică”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Părinte, am voie să mă uit după femei cu posteriorul mare?
Descopera.ro
Descoperire arheologică fabuloasă: Scoicile care cântau acum 6.000 de ani