Ce drepturi au badantele și menajerele din Italia, la încetarea contractului de muncă

Publicat: 23 08. 2024, 15:24
Actualizat: 23 08. 2024, 15:27

În Italia, badantele și menajerele (lucrătorii casnici) au drepturi specifice în privința încetării contractului de muncă. Aceste drepturi sunt reglementate de Contractul Colectiv Național de Muncă pentru Lucrătorii Domestici, precum și de legislația italiană în domeniul muncii.

Preaviz

În funcție de vechimea în muncă și tipul contractului, există o perioadă de preaviz pe care angajatorul sau lucrătorul trebuie să o respecte. Pentru badantele cu o vechime între 0 și 5 ani, preavizul este de 8 zile (dacă lucrează mai puțin de 25 de ore pe săptămână) sau 15 zile (dacă lucrează mai mult de 25 de ore pe săptămână).

Pentru angajații cu o vechime mai mare de 5 ani, sunt stipulate 15 zile de preaviz (dacă lucrează mai puțin de 25 de ore pe săptămână) sau 30 de zile (dacă lucrează mai mult de 25 de ore pe săptămână). Dacă preavizul nu este respectat, partea care nu respectă acest termen trebuie să plătească celeilalte o compensație echivalentă cu salariul corespunzător perioadei de preaviz.

Indemnizația de concediere

Badantele și menajerele pot beneficia de o indemnizație de concediere. Aceasta reprezintă o sumă calculată pe baza salariului anual și a vechimii în muncă la angajator. Indemnizația este plătită la încetarea raportului de muncă, indiferent de motivul încetării.

Demisia

Badantele și menajerele trebuie să respecte perioada de preaviz atunci când își dau demisia. În cazul în care lucrătorul demisionează fără respectarea preavizului, angajatorul poate solicita o compensație echivalentă cu salariul perioadei de preaviz neefectuate.

Documente necesare la încetarea contractului

La încetarea raportului de muncă, angajatorul trebuie să furnizeze lucrătorului documentele necesare, inclusiv certificatul de muncă, fluturașii de salariu și documentele aferente plății indemnizației.

foto: Pexels

CITEȘTE ȘI:

Ce MOȘTENIRE a primit o badantă româncă din Italia, de la pensionara de 92 de ani pe care o îngrijise. Testamentul a lăsat-o fără cuvinte

Mărturisirile emoționante ale unei românce, îngrijitoare, în Italia: „Așteptam seara, ca să iau o bucată de pâine, să o mănânc cu lacrimi”