Ce este diverticuloza, boala de care suferea Sergiu Nicolaescu

Publicat: 04 01. 2013, 10:55
Actualizat: 21 10. 2014, 19:22

Diverticuloza, cunoscută și sub numele de boala diverticulară, este o afecțiune a colonului. Este una dintre bolile răspândite în rândul populației, 10% din persoanele de peste 40 de ani suferind de diverticuloză și peste 50% dintre cei peste 70 de ani, potrivit sfatulmedicului.ro.

Medicii spun că boala se caracterizează prin prezența diverticulilor colonici, aceștia apărând ca mici exvaginari ale mucoasei și submucoasei intestinului gros. Aceste formațiuni pot să apară oriunde de-a lungul colonului, dar locul de predilecție este  sigmoidul, adică partea colonului ce face legătura între colonul descendent și rect.

Diverticuloza este o boala asimptomatică sau paucisimptomatică. statisticile arată că peste 80% din persoanele cu diverticuloză nu au niciun simptom.  De obicei, boala este  descoperită și diagnosticată corespunzător de către medicul specialist doar în momentul în care apar complicații, precum sângerare intestinală sau inflamarea mucoasei.

Atunci când se manifestă clinic, diverticuloza se caracterizează prin durere și crampe abdominale.

Tratamentul pentru diverticuloză este  asemănătoar cu a pacienților cu sindrom de intestin iritabil. De fapt, mulți specialiști consideră că cele două boli au multe elemente în comun, diagnosticul diferențial între ele făcându-se relativ anevoios.