Ce este „kurtitei”, produsul gastronomic româno-maghiar lansat la un târg din Cluj

Publicat: 15 03. 2013, 17:27
Actualizat: 29 07. 2014, 19:23

Un produs gastronomic numit „kurtitei”, o combinație între kurtos kalacs (colacul secuiesc) și mititeii românești, a fost lansat, vineri, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la un târg de produse tradiționale organizat la Cluj-Napoca, simbolizând „buna conviețuire între români și maghiari”.

Reprezentatul Breslei Meșteșugarilor din Transilvania Molnar Attila, organizatorul Târgului Maghiar de Produse Tradiționale de la Cluj-Napoca, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că a fost creat „un produs gastronomic româno-maghiar, care simbolizează buna conviețuire dintre români și maghiari în această zonă a Transilvaniei”.

„Se numește «kurtitei» și este o combinație între kurtos kalacs, colacul secuiesc, și mititeii românești. Niște bucătari din Odorheiu Secuiesc au făcut o rețetă specială de aluat, iar acesta este prelucrat și rulat în jurul unui mititel prăjit. Ne-am gândit să ne prezentăm cu o mâncare din ambele etnii, din ambele culturi. Eu cred că, dacă ceva poate să unească cele două etnii, este mâncarea. Astfel de încercări de a ne apropia sunt binevenite și nu întâmplător am ales ziua de 15 Martie, Ziua Maghiarimii, pentru prezentarea noului produs”, a spus Molnar.

El a adăugat că noul produs ar putea fi înregistrat la OSIM.

Totodată, el a spus că la edițiile viitoare ale târgului se va încerca prezentarea unui alt produs, și anume un kurtos kalacs umplut cu mămăligă cu brânză.

Agnes Iren, bucătăreasa care a pregătit „kurtitei”, a explicat că în compoziția aluatului intră făină, drojdie, lapte și sare.

În cadrul târgului deschis, vineri, în centrul municipiului Cluj-Napoca, se vând produse tradiționale alimentare – cârnați cu boia, slănină afumată, pălincă de soc, dar și produse de artizanat.

O bucată de „kurtitei” costă 5 lei.