Ce este „RCA-ul continuu” și ce beneficii vor avea șoferii români

Publicat: 10 12. 2014, 16:32

„Probabil o să introducem și RCA-ul continuu, ca atunci când o să cumperi un RCA să-l arăți și pe cel vechi. Avem în program și un acord cu poliția, să urmărim tot ce se întâmplă pe parcurs, cine nu are RCA, cine are fraude, cine are accidente, pentru a corecta dimensiunea pagubelor ca să putem să acoperim valoarea”, a afirmat Negrițoiu.

El a adăugat că discuțiile privind RCA continuu sunt „la început”.

„RCA-ul continuu înseamnă ca, atunci când te duci să-l iei pe cel nou, să-l prezinți pe cel vechi, ca să nu ai nicio întrerupere, să nu cazi în greșeala să nu ai RCA. E una din discuții. Este numai obligația să-l iei, nu are niciun impact asupra prețului, dimpotrivă, ar trebui să-l ieftinească, adică să dai un bonus când te duci cu RCA-ul vechi”, a spus Negrițoiu.

El a arătat că prețul polițelor de răspundere civilă auto va crește anul viitor în medie cu 3-5%.

Întrebat după audierea sa la comisia de buget din Camera Deputaților dacă creșterea RCA în România ar duce la creșterea riscului ca tot mai multe persoane să circule fără RCA, Negrițoiu a răspuns: „Și da și nu. În primul rând, RCA nu o să crească, așa, cosmic, toate cifrele care se dau. Estimez că între 3 și 5%”.

El a arătat că prețul polițelor RCA a crescut cu 3% în nouă luni.

„Consumatorii să se aștepte eventual la niște ajustări periferice, dar nu este un preț pentru toată lumea, sunt diferențiate și atunci unii consumatori o să aibă reducere, alții o să aibă ceva ajustări, dar, per medie, cum ne uităm la inflație, cam cu atât o să crescă și RCA”, a mai spus Negrițoiu.

Datele ASF arată că subscrierile din polițe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, și al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane.

În perioada analizată, numărul dosarelor de daună avizate a fost de 202.351, în scădere cu 10% față de 30 septembrie 2013, iar numărul dosarelor de daună plătite a coborât cu 11%, la 202.694.

Prima de asigurare medie anualizată a fost de 515 lei, în creștere cu 3% (+13 lei) față de nivelul mediu înregistrat în primele trei trimestre ale anului 2013.

La nivelul întregii piețe RCA, valoarea despăgubirilor plătite a scăzut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie plătită a fost de 6.859 lei, în creștere cu 12% față de septembrie 2013.

La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizați de către ASF să practice RCA, și anume ABC Asigurări, Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig și Uniqa.