Ce face Adrian Năstase în penitenciar: raportul EXCLUSIV care arată realitatea din spatele gratiilor de la Jilava

Ce face Adrian Năstase în penitenciar: raportul EXCLUSIV care arată realitatea din spatele gratiilor de la Jilava
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 30/04/2015, 13:44

Nouă dezbateri, o conferință, două cărți și o lucrare științifică au fost de ajuns pentru conducerea penitenciarului Jilava pentru a emite un aviz pozitiv de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase. Comisia de la Jilava a constat în raportul de evaluare, obținut de gândul, că Năstase a avut un comportament bun și că s-a implicat „în acțiuni de instruire și influențare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate”. Pentru munca depusă în închisoare el a primit o reducere a pedepsei cu 45 de zile, la care s-au adăugat și cele șase zile petrecute în Spitalul Floreasca după tentativa de suicid.

–––––––––––––––––––––––––––––––

PLUS: Vezi aici ce a primit Adrian Năstase de la colegii de penitenciar

PLUS: VIDEO: ADRIAN NĂSTASE, prima noapte în închisoare. Cum l-au primit deținuții pe fostul premier în „luxul” de la Rahova

–––––––––––––––––––––––––––––––

Comisia penitenciarului Jilava a decis pe 4 ianuarie să-i acorde lui Adrian Năstase avizul pozitiv pentru eliberare condiționată. În avizul penitenciarului, comisia scrie de ce merită Năstase să fie eliberat condiționat. „Condamnatul a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activități de educație și asistență psihologică, implicându-se în acțiuni de instruire și influențare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate”, se arată în avizul penitenciarului.

În motivarea avizului pozitiv, reprezentanții penitenciarului mai consemnează și că Năstase a redactat o lucrare științifică și a scris alte două cărți. „Ca urmare a redactării lucrării științifice și a implicării în activitățile de educație, a obținut un număr total de 342 de credite și a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancționat disciplinar pe perioada detenției”, se arată în documentul menționat.

Dezbateri politice cu colegii deținuți

În fișa de caracterizare a deținutului Adrian Năstase, comisia de la Jilava a menționat și activitățile prestate de Năstase pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare. De la închiderea sa în penitenciar, pe 26 iunie 2012, Năstase a participat la nouă dezbateri și la o conferință.

Într-o declarație pentru gândul, avocatul Ion Cazacu, cel care l-a apărat pe Năstase în instanță, a precizat că unele din dezbateri au fost chiar pe teme politice. Pe lângă dezbaterile din penitenciar, Năstase a mai luat parte și la cinci sesiuni de „educație pe platforma de eLearning”. Fostul premier a participat și la un program de educație pentru viața de familie și la un program „de valorificare a aptitudinilor”.

VEZI AICI RAPORTUL COMISIEI DE LA JILAVA

În evaluarea „domeniului social”, comisia de la Jilava spune că Năstase a fost vizitat în principal de membrii familiei sale. „A fost sprijinit permanent (financiar și afectiv), manifestând atașament deosebit față de familie”, se mai menționează în fișa de evaluare.

Năstase, orientat spre ordinea deja stabilită

Năstase a fost evaluat psihologic, iar comisia a reținut că nu are nevoie de consilier. „Personalitate structurată, cu nivel înalt de coeziune. Adaptare matură, obiectivă, bazată pe un sistem de valori social morale generale. Este orientat spre certitudinea pe care o oferă ordinea deja stabilită. Valorifică trecutul”, se arată în evaluarea specialiștilor de la Jilava

Câte zile a stat Năstase în celulă

Pentru munca prestată în penitenciar de către deținutul Năstase, comisia i-a acordat o reducere a pedepsei cu 45 de zile. Comisia a calculat că fostul premier a fost condamnat la 730 de zile de închisoare. Din data de 26 iunie 2012 până pe 4 ianuarie, el a stat în închisoare 193 de zile. Pentru a putea fi eliberat condiționat, trebuie să execute o treime din pedeapsă, adică 244 de zile din cele 730 ale sentinței. Comisia a adunat cele 193 de zile executate efectiv, cu cele 45 de zile de reducere câștigate pentru munca prestată și cu cele șase zile petrecute în spital după tentativa de suicid. In final a rezultat din acest calcul că Năstase a executat pe hârtie 244 de zile, astfel că este eligibil pentru eliberarea condiționată.

Năstase află pe 12 februarie dacă judecătorii sunt de acord cu eliberarea lui

Comisia penitenciarului Jilava i-a acordat fostului premier avizul pozitiv pentru eliberare în 4 ianuarie. Reprezentanții penitenciarului au declarat că procesul verbal cu avizul pozitiv a lui Năstase a fost trimis Judecătoriei Sector 4. Procesul verbal trimis de penitenciar cuprinde peste 20 de avize, printre care și avizul pozitiv al lui Adrian Năstase. Judecătoria Sector 4 a stabilit termen pentru judecarea cererii de eliberare condiționată pentru data de 12 februarie. Avocații lui au declarat că au solicitat preschimbarea termenului pentru finalul lui ianuarie, dar cererea a fost respinsă.

Tribunalul București, instanța care decide în final soarta lui Năstase

Cristian Mincu, purtatorul de cuvând a Penitenciarului Jilava, a declarat pentru gândul că avizul pozitiv nu înseamnă și o eliberare iminentă. „Avizul pozitiv trimis de către penitenciar este unul consultativ. Instanța este cea care decide”, a explicat reprezentantul penitenciarului. Chiar dacă Judecătoria Sector 4 va decide că Năstase poate fi eliberat, fostul premier nu va fi automat scos din penitenciar. Decizia Judecătoriei Sector 4 poate fi atacată de procurori. Recursul va fi judecat de Tribunalul București.

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calității”, sub acuzația că și-a folosit influența de lider de partid (PSD) pentru a obține avantaje patrimoniale.

De ce ar putea fi eliberat Năstase înainte de termen

Astfel, potrivit legislației, fostul premier și lider al PSD poate fi eliberat condiționat după ce petrece 8 luni în detenție pentru că are peste 60 de ani. Dosarul lui Adrian Năstase a fost evaluat de o comisie din cadrul penitenciarului. Acestă comisie este condusă de un judecător și este formată din: „directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, medicul penitenciarului, șeful serviciului socio-educativ și un consilier din cadrul serviciului de protecție a victimelor și reintegrare socială a infractorilor, în a cărui circumscripție teritorială se află penitenciarul, desemnat anual de directorul serviciului, psihologul și educatorul implicați în programul de reintegrare socială a persoanei condamnate”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună