Prima pagină » Știri » Ce face Mitropolia Banatului cu o proprietate cumpărată de la familia de romi Cârpaci, din Timișoara

Ce face Mitropolia Banatului cu o proprietate cumpărată de la familia de romi Cârpaci, din Timișoara

Ce face Mitropolia Banatului cu o proprietate cumpărată de la familia de romi Cârpaci, din Timișoara
Mitropolia Banatului a cumpărat o proprietare a familiei de romi Cârpaci, din Timișoara

Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că Mitropolia Banatului a cumpărat o proprietate care aparținea familiei de romi Cârpaci, una dintre cele mai bogate din Timișoara, care deține 144 de imobile în municipiu.

Înaltul ierarh a precizat că Mitropolia a cumpărat parterul vilei aflate pe strada Mihai Eminescu, al cărei proprietar a fost Vladimir Cârpaci, cunoscut în Timișoara ca „Pipi” Cârpaci.

De asemenea, IPS Ioan Selejan a explicat că Mitropolia Banatului urmează să cumpere și etajul vilei, unde se află un apartament și care are însă alt proprietar.

Imobilul se află pe strada din spatele Mitropoliei Banatului.

„Am cumpărat de la Vladimir Cârpaci vila din spatele Mitropoliei, de fapt o bucată din ea. Proprietatea se află în paragină, dar fiind aproape de Mitropolie aveam nevoie de clădirea aceea pentru a face un centru cultural. Noi nu avem o sală potrivită să facem o conferință. Nu era toată vila a lui Cârpaci, mai are un proprietar, iar acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, suntem în tratative și cu acesta. Practic este primul semn că a început salvarea unor clădiri din Timișoara”, a declarat IPS Ioan Selejan.

Mitropolia Banatului nu a dorit să facă publică suma cu care a cumpărat proprietatea.

Romii au intrat în posesia parterului vilei respective în anii 1990, când funcționarii Primăriei Timișoara au aprobat vânzarea în baza Legii 79/1997 a patru dintre cele cinci apartamente ale acesteia. Cel de-al cincilea apartament, aflat la etaj, are un alt proprietar care a achiziționat locuința în baza Legii 112/1995. Legea 79/1997 a permis vânzarea imediată a apartamentelor, în timp ce Legea 112/1995 interzicea vânzarea locuințelor pe o perioadă de zece ani.

Familia Cârpaci a executat mai multe lucrări ilegale la imobil și chiar l-a amenințat pe proprietarul de la etaj, în încercarea de a-l convinge să le cedeze și acel spațiu.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au luat la cunoștință, în urmă cu aproape zece ani, faptul că Vladimir Cârpaci a executat lucrări ilegale la imobil și l-a obligat la plata unor daune morale în valoare de o sută de lei pe zi. Familia Cârpaci nu a plătit însă sancțiunea, suma depășind în prezent 100.000 de euro în care sunt incluse și penalitățile.

În anul 2013, Vladimir Cârpaci a obținut, prin retrocedare, și una dintre clădirile în care funcționa Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. În prezent, clădirea respectivă nu este folosită, în timp ce autoritățile locale, cu sprijinul Guvernului, au început construirea unui nou corp de clădire pentru spital. Noul imobil va avea opt etaje.

Autor

Citește și