Ce i-a făcut pe olimpicii de aur ai Clujului să spună că românii nu-i pot ajunge pe chinezi, ruși și americani: „N-ai ce să le faci!”

Publicat: 21 04. 2015, 18:34

Unul dintre olimpici, Alexandru Velea povestește că a început să-i placă informatica de când era copil și a fost motivat de exemplele din familie care au reușit în acest domeniu.„Informatica mă pasionează din clasa a V-a. Atunci nu se prea făcea informatică la gimnaziu. Mie mi-a plăcut informatica de când eram mic. M-a pasionat mai mult decât ar fi trebuit”, a spus Alexandru, scrie Monitorul de Cluj.

Un exemplu bun pentru el a fost unchiul său care este programator. „Eram foarte mic și el lucra la o firmă care făcea softuri pentru bănci. Și tot mergea anual în Barbados să-i ajute. A făcut master în Elveția. Adică chiar îmi plăcea. Ziceam că este o meserie pe care chiar mi-ar plăcea să o am și poate ar fi drăguț să mă apuc de acum”, povestește cu mândrie despre unchiul său.

Începuturile în informatică le-a avut la Palatul Copiilor din clasa a V-a. Pentru că a avansat rapid, a ajuns să studieze cot la cot cu elevii din liceu. „De pe clasa a IX-a am studiat alături de domnul Ilea de la Emil Racoviță. Mergeam la Excelența (n.red. ore susținute de Inspectoratul Școlar Județean pentru pregătirea elevilor care participă la olimpiadă) pe care o ținea el vinerea”, a precizat Alexandru.

Pentru Alexandru Velea cel mai prolific an de când participă la olimpiade a fost în clasa a XI-a când a câștigat locul întâi la națională, argint la internațională și argint la europeană. „Pe clasa a VI-a am ieșit pe locul trei, pe clasa a VII-a nu m-am calificat, iar pe clasa a VIII-a m-am dus la Balcanianda de juniori, care este singurul concurs de juniori și am luat bronz. În clasa a IX-a am luat locul trei la națională și m-am calificat la lotul de liceu. Pe clasa a XI-a am luat locul întâi la națională, argint la internațională și argint la europeană”, spune cu modestie Alexandru.

La olimpiada internațională fiecare țară are o echipă de patru oameni. Elevii olimpici din România se luptă la matematică cu țări precum China, Statele Unite ale Americii sau Rusia, țări la care „n-ai ce să le faci”.

Alexandru a aflat și care sunt minusurile din România. „La matematică ieșim tot timpul în top zece, la fel ca la informatică. Noi concurăm cu China, Rusia, Statele Unite, Coreea. La care n-ai ce să le faci. Oricât ne-am chinuit, nu putem să-i ajungem. Oamenii buni merg acolo și lucrează pentru ei. Nivelul la care poți să ridici maximul este dat de profesorul care pune probleme. Dacă din oamenii tot pleacă în străinătate, nici profesorii nu sunt la același nivel. Ca olimpic trebuie să lucrezi foarte mult ca să începi să fi din ce în ce mai bun, dar în același timp trebuie să-ți mărești și aria de probleme de care te poți atinge. La internațională am luat medalie de argint”, a declarat Velea.

Sebastian Nechita este coleg și prieten cu Alexandru Velea. Poveștile celor doi se aseamănă foarte mult. „Am participat în clasa a V-a la olimpiadă și atunci nu-mi prea plăcea. Nu am făcut niciun punct acolo. Am renunțat la informatică până în clasa a IX-a. Și a început să-mi placă. În clasa a X-a m-am calificat la națională și am luat locul doi, iar anul acesta am luat locul patru”, a spus Sebastian Nechita, elev în clasa a XI-a la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu.

Fizica l-a ajutat să gândească logic și să-și trezească interesul pentru informatică. „Din clasa a VI-a am început să fac fizică și mi-a plăcut. Când am ajuns în clasa a IX-a am avut o gândire dezvoltată. Totul era logic. De aceea mi-a plăcut informatica pentru că puteai să controlezi totul”, a spus Sebastian.

Din clasa a IX-a a început să ia ore de matematică de la profesorul Lucian Ilea. „Fac și acasă exerciții. Nu am orar fix. Depinde de ziua respectivă. Cam trei ore pe zi exersez în timpul liber”, a declarat Sebastian.

Deși unii elevi de vârsta lui nu se gândesc încă la studenție, Sebastian știe deja ce vrea să facă cu viața lui. „Vreau să mă duc la UBB la informatică. Nu vreau să plec din țară”, a mai spus Sebastian.

Sebastian Nechita spune că sistemul de învățământ românesc, în comparație cu cel american, este mai bun. „Comparativ cu alte țări, cum ar fi America, mie mi se pare că facem o școală foarte bună. La liceu mi-ar plăcea să fim axați pe matematică, informatică, fizică. Dar e bine să învățăm din toate câte puțin”, a concluzionat Sebastian.