Prima pagină » Știri » Ce i-a lipsit lui Radu Mazăre cel mai mult în închisoare: ”E marea mea dragoste”

Ce i-a lipsit lui Radu Mazăre cel mai mult în închisoare: ”E marea mea dragoste”

Ce i-a lipsit lui Radu Mazăre cel mai mult în închisoare: ''E marea mea dragoste''
Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a declarat, joi, că în perioada petrecută în arest cel mai mult i-au lipsit sportul și marea și a povestit condițiile din arest, el spunând că era foarte cald în celulă și a făcut o cerere de a scoate geamul, care a fost aprobată abia după o săptămână.

Radu Mazăre a revenit, joi, la Constanța, după trei luni petrecute în arest preventiv, el prezentându-se la sediul Poliției Județene pentru a stabili programul controlului judiciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Înainte de a intra în sediul Poliției, Mazăre a declarat jurnaliștilor că abia așteaptă să meargă pe mare și probabil va face acest lucru în cursul zilei, adăugând că i-a fost dor de mare în perioada petrecută în arest.

„De-abia am venit de la București direct la Poliție. O să merg pe la 5.00-6.00 să văd cum e apa și o să merg să înot, să scot caiacul, în orice caz în apă. La mare, pentru că la mare visam. Am voie în toată România și în apele teritoriale. (…) Marea e cea mai mare dragoste a mea”, a afirmat Radu Mazăre.

El a mai spus că prima persoană pe care a sunat-o după ce a ieșit din arest a fost mama sa.

„După ce am ieșit, am sunat-o pe mama. A rămas fără glas, ea s-a gândit că o sun… Este extraordinar de scump să suni din arest, adică suni cu tarif internațional. Eu nu mă plâng, dar să vezi oameni care ca să spună trei cuvinte îi costă 2 euro, consumam o cartelă de 10 euro pe zi și este ca și cum vorbești în Germania sau Franța vorbind de la arest cu rudele, nu este normal”, a afirmat fostul primar al Constanței.

Radu Mazăre a povestit că a fost impresionat de o scrisoare primită de la niște bătrâni, precizând că au fost alături de el persoane care nu se aștepta să-i fie aproape, iar oamenii pe care i-a ajutat au dispărut de lângă el în această perioadă.

„Vreau să le mulțumesc pentru că au fost extraordinari, bineînțeles cei din familia mea, prietenii cu care am avut voie să vorbesc și am primit și o scrisoare care m-a impresionat de la bătrânii de la Fair-Play (n.r. – o asociație de protecție socială), care mi-au transmis o scrisoare săptămâna trecută, chiar le povesteam și celor din celulă, și care m-a emoționat foarte mult și era cu semnăturile lor. Le-am răspuns și am aflat că scrisoarea mea au pus-o în ramă. (…) Sunt anumite momente în viață când sufletul și relațiile dintre oameni atunci se dovedesc alea care sunt adevărate. Adică sunt oameni de la care nu mă așteptam și au fost lângă mine și alții la care mă așteptam să fie lângă mine și pe care i-am ajutat foarte mult în viață și au dispărut”, a afirmat Mazăre.

El a spus că în arest timpul trece foarte greu, dar că atât gardienii, cât și colegii de celulă s-au purtat impecabil.

„În momentul în care stai acolo timpul trece extraordinar de greu. Te trezești, la ora 9.00, deschide vizeta și spune «Cutărescu, la DNA». Tu habar nu ai nici în ce dosar ești chemat, nici dacă avocații ți-au fost anunțați, ești chemat la instanță fără să știi, deci lipsa asta de informații pe care o ai este terorizantă pentru că te ia din pat și urlă ca în 5 minute să fii gata, nu e omenește. Ca să nu mai vorbesc despre condiții pentru că le știți cu toții. Spunea mama dacă e normal să fim opt oameni într-o cameră de 12 metri cu WC. I-am spus că e bine pentru că am vorbit cu o doamnă, nu îi mai rețin numele, și îmi spunea că WC-ul era pe hol, ca să ieși din celulă ai un întrerupător, apeși, se aprinde un bec afară și dacă te bagă cineva cândva în seamă. Oamenii au fost impecabili, gardienii și oamenii de acolo, impecabili, respectuoși”, a declarat Mazăre.

El a afirmat că a lăsat suflete chinuite în arest, polițiști acuzați că au luat mită 200 de lei sau persoane suspectate de evaziune fiscală.

„Am lăsat suflete chinuite, oameni chinuiți. Am văzut polițiști arestați pentru că au luat mită 200 de lei și ținuți o lună la beci acolo, alții cu evaziune care era, nu era confirmată. Faci un raport de constatare, spui că e prejudiciu și după aia comanzi o expertiză, păi nu era normal să comanzi o expertiză să vezi cât este prejudiciul și după aia eventual să…”, a mai povestit Radu Mazăre.

Fostul primar al Constanței a mai spus că a făcut o cerere pentru a fi scos geamul de la celula în care se afla pentru că era prea cald, iar aprobarea a durat o săptămână.

„Am făcut cerere să scot geamul. E cald acolo și era geamul jumătate deschis, jumătate era foaia de geam prinsă acolo și nu poți să-l deschizi, sunt gratii într-o parte și în alta și a durat o săptămână, cu cerere, cu aprobare. I-am spus comandantului, «nu vă supărați, dar nu vreau să fac o construcție, nu fac un mall, cât vă trebuie să analizați o cerere să pot să dau o foaie de geam că ne clocim, sunt 35 de grade, eu îl sparg dă-l dracu de geam» și după o săptămână mi-a dat aprobare. Știți cât i-a luat unui coleg să aprobe să meargă la dentist ? O lună. Și i se mișcau implanturile”, a mai spus Radu Mazăre.

El a menționat că nu a avut probleme cu mâncarea, pentru că primea pachete de la mama sa, adăugând că a fost responsabil cu mâncarea, hotârând ce anume să fie pus la frigider și ce poate rămâne în cameră.

Radu Mazăre a recunoscut însă că în arest cel mai mult în arest i-a lipsit sportul. „Sportul mi-a lipsit extraordinar de mult, era o sală, dar nu aveai voie, nu puteai să faci”, a precizat el.

Întrebat dacă va merge în club, Radu Mazăre a răspuns afirmativ, precizând că mai întâi trebuie să se acomodeze cu „lumea”, cu viața: „Și azi dimineață auzeam zăvoare, uși trântite”.

Ulterior, Radu Mazăre a intrat în sediul Poliției Județene Constanța pentru a stabili programul controlului judiciar, iar la ieșire a spus că trebuie să se prezinte la Poliție în fiecare marți, la ora 12.00.

El a mărturisit că nu a știut ce să treacă în declarația semnată la Poliție la rubrica „ocupație”, astfel că a scris cetățean.

Întrebat despre cel mai recent raport ANI, în care se arată că fostul edil că nu poate justifica anumite sume, Radu Mazăre spune că îl va contesta. „Nu aveam cum să reacționez de la beci, de acolo nu ai cum să vorbești decât printr-o scrisoare. O să vină raportul, o să fie contestat, hai că ne-am obișnuit cu lucrurile astea”, a afirmat Mazăre.

El a precizat că, după ce își va reveni, va începe să-și pregătească apărarea împreună cu avocații, pentru că este greu să faci acest lucru din arest preventiv.

Radu Mazăre a spus că nu vrea să mai facă declarații politice, nici să candideze la vreo funcție sau să ia parte la parada carelor alegorice din Mamaia.

Întrebat dacă va fi prezent la congresul PSD Constanța din 29 iunie, când va fi ales noul președinte al organizației județene, Mazăre a răspuns: „Nu vin la alegeri. Nu mai bine stau pe plajă?”.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis, miercuri, contestația lui Radu Mazăre la măsura arestului preventiv și a decis, definitiv, ca fostul edil să fie cercetat sub control judiciar.

El a părăsit, miercuri seară, Arestul Central al Poliției Capitalei, unde se afla de la începutul lunii aprilie.

Radu Mazăre a fost arestat în 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obținerea de autorizații. Tot atunci a fost emis un mandat de arestare și pentru Strutinsky, însă acesta era deja arestat preventiv într-un alt dosar.

Radu Mazăre este acuzat că, în perioada 2006 – 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat și primit circa două milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanța.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste șapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și primărie a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Și în acest caz, mita ar fi fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați, susțin procurorii.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 – 2013, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie și societatea controlată de el și Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 – 2012, în aceeași calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru și contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanța și o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Radu Mazăre a fost suspendat în 6 aprilie din funcția de primar al municipiului Constanța, pe care o ocupa de 15 ani. Ordinul de suspendare a fost dat de prefectul Constantin Ion. Ulterior, în 22 mai, Radu Mazăre a demisionat de la conducerea primăriei. De asemenea, el a renunțat la calitatea de membru al PSD. În 8 iunie, prefectul județului Constanța, Constantin Ion, a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Radu Mazăre, după ce acesta și-a prezentat demisia din funcție.

Mazăre a fost trimis în judecată, în 3 aprilie, de DNA Constanța, într-un alt dosar în care este cercetat pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia la prețuri subevaluate, procurorii stabilind că în acest caz bugetul Primăriei Constanța a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.

Radu Mazăre a ocupat funcția de primar al Constanței din anul 2000, când a candidat ca independent, reușind să-l învingă în turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Baltă, cu 66% din sufragiile electoratului constănțean. A fost singura dată când Mazăre a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Începând cu 2004, el a câștigat din primul tur toate alegerile pentru Primăria Constanța, ajungând până la cel de-al patrulea mandat.

Citește și