Prima pagină » Știri » Ce i-a răspuns un prelat al BOR unui pensionar revoltat că preotul strânge bani în biserică, într-un coşuleţ

Ce i-a răspuns un prelat al BOR unui pensionar revoltat că preotul strânge bani în biserică, într-un coşuleţ

Ce i-a răspuns un prelat al BOR unui pensionar revoltat că preotul strânge bani în biserică, într-un coşuleţ

Un bărbat din zona Rădăuţi este revoltat deoarece unul dintre preoţii bisericii la care merge strânge bani de la enoriaşi în timpul ceremoniei religioase.

Furios că unul dintre preoţii din parohia de care aparţine strânge bani de la enoriaşi în timpul ceremoniei religioase, pensionarul i-a transmis o scrisoare Înaltpreasfinţitului Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

În textul scrisorii scrie că atunci când iese cu cădelniţa, preotul ia şi un coşuleţ care este dat din mână în mână, în public.

„Or, părintele paroh împreună cu Consiliul Parohial au hotărât clar să nu se strângă discus, să nu se ia bani pentru spovedanie, iar la cult s-a stabilit ca suma să fie opţională, fiecare dă cât poate. Aşa cum am menţionat mai sus, suntem puşi în situaţii jenante de către părintele coslujitor …. Ne trezim cu coşuleţul în faţă ca să punem bani. De multe ori, nu avem bani la noi. Când luam pensia, dăm bani la biserică, ni se eliberează chitanţă şi este totul în regula. Nu trebuie să ne impună nimeni să dăm bani.

Dacă întârziem la slujba Sfintei Liturghii, nu mai mergem cu pomelnicul la altar, ca să nu deranjăm, aşteptăm ca atunci când trec preoţii cu cădelniţa să le dăm în mână pomelnicele, tămâia, lumânările, darurile pe care le avem pentru altar. Nu vrem să vină preotul cu coşul după bani. Deja s-a depăşit limita bunului simţ”, a scris pensionarul.

Ce spune ÎPS Calinic

ÎPS Calinic i-a transmis enoriaşului că a purtat o discuţie cu reprezentanţii bisericii în cauza.

„Mi s-a transmis că la Parohia Sfântul Ilie din Rădăuţi era obiceiul ca în cadrul slujbelor, mai cu seamă în cadrul Sfintei Liturghii, în timpul cădirilor, credincioşii să dea preotului diferite daruri (tămâie, cărbuni, lumânări, pomelnice etc.), pe care părintele obişnuia să le strângă în poala felonului. Uneori, aceste daruri fiind mai multe, s-a convenit ca să se folosească un coşuleţ în care credincioşii să pună aceste jertfe pentru Sfântul Altar, evitându-se astfel folosirea veşmântului preoţesc. Desigur, potrivit ar fi ca darurile respective să fie duse de credincioşi direct la Sfântul Altar. Cum uneori se întâmplă ca ei să ajungă după începerea Sfintei Liturghii, pentru a nu deranja slujba, aşteaptă ieşirea preotului la cădire pentru a oferi prescura şi pomelnicele lor. Pace şi bucurii!”, a transmis ÎPS Calinic.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și