Ce înseamnă, de fapt, fiecare cifră din codul de marcat de pe OUĂ. Puțini români cunosc secretul
Ouăle sunt consumate de majoritatea oamenilor, mai ales pentru că sunt și foarte hrănitoare, dar și gustoase. Nelipsite din bucătăriile românilor, ouăle pot fi adăugate în aproape toate rețetele. Totuși, s-ar putea să fie câteva lucruri despre acest aliment pe care nu le știai. Iată despre ce este vorba.
Pe lângă rețetele care includ ouă, despre care sigur știi, sunt anumite lucruri la care probabil te-ai gândit când te-ai uitat cu atenție, dar nu le-ai găsit un răspuns. De exemplu, codul marcat de pe ouă.
Cu siguranță ai sesizat cel puțin o dată un cod ștanțat pe ouăle cumpărate, format din mai multe cifre și litere.
Ce înseamnă codul de marcat de pe ouă
Sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de cifre de la 0 la 3.
Cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic, cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber, în timp ce cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa.
Iar cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
Un cod de două litere care reprezintă țara de originie, de exemplu România – RO, Polonia – PL, etc.
Un cod de două litere care reprezintă județul sau zona de unde provin acestea, de exemplu – Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.
Un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.
De asemenea, se aplică, tot prin ștanțare, pe fiecare ou, data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate, potrivit Omofom.com.
Totodată, data trebuie fixată la mai puțin 28 de zile de la data ouatului, iar cele două categorii de informații se aplică pe fiecare ou pus pe rafturile din supermarketuri.