Ce înseamnă un cutremur major pentru blocurile din București și ce pericol prezintă clădirile din clasa 2 de risc seismic
În Capitală, în acest moment există 363 de clădiri aflate în „clasa 1 de risc seismic”, cunoscută în limbaj popular sub denumirea de „bulină roșie”, potrivit datelor publicate de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.
Pe lângă imobilele cu „bulină roșie , alte 374 de clădiri din Capitală, aflate în „clasa 2” de risc seismic, riscă să fie grav avariate în cazul producerii unui cutremur de magnitudine mare.
Conform legii, din clasa de risc seismic I, „fac parte construcţiile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită ultime”.
Deci, în cazul unui seism cu magnitudinea de 7, similar celui din 1977, există, în acest moment, 363 de clădiri „cu risc ridicat de prăbușire”.
Comparativ, la seismul din 1977 au fost 33 de clădiri prăbușite.
Totodată, nu trebuie ignorate clădirile aflate în „clasa II” de risc seismic.
Chiar dacă „pierderea stabilității este puțin probabilă”, aceste clădiri pot fi grav avariate în caz de cutremur major.
„Sunt așteptate (în cazul acestora) avarii structurale importante, adică clădirile pot deveni cel puțin de nelocuit”, a declarat Matei Sumbasacu, inginer structurist, potrivit Digi24.ro.
Capitala României are peste 1.600 de clădiri încadrate la „urgențe”
De asemenea, Bucureștiul are peste 1.600 de clădiri încadrate la „urgențe”.
În plus, pe lista primăriei există în prezent peste 1.600 de clădiri care sunt încadrate în așa-numita categorie de „urgențe”.
Aceste „urgențe”, în privința consolidării clădirilor au fost stabilite la finele anilor 1990.
„Aproape toate clădirile încadrate în categorii de urgență (U1, U2 și U3) în anii 1990 corespund azi, din punct de vedere structural, clasei I risc seismic”, se arată în postarea Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic.
Vă recomandăm să citiți și: