Ce libere legale vor pica în weekend în 2021 și care sunt zilele libere din timpul săptămânii
În anul 2021, din cele 15 zile libere legale, conform Codului Muncii, doar 7 vor pica în timpul săptămânii, comparativ cu anul 2020, când au fost 11.
Autoritățile române trebuie să stabilească până la data de 15 ianuarie, prin hotărâre de Guvern, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă şi/ sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate, potrivit prevederilor din Codul Muncii.
Zile libere legale în anul 2021
* 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – vineri şi sâmbătă;
* 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – duminică;
* 30 aprilie (Vinerea Mare);
* 1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă;
* 2 – 3 mai (prima şi a doua zi de Paşti) – duminică şi luni;
* 1 iunie (Ziua Copilului) – marţi;
* 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
* 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
* 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
* 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
* 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.
De asemenea, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, potrivit legislației din domeniul muncii.
În Europa, unul dintre statele care care cele mai multe zile libere legale este Elveția – 28, dar și Lituania și Cipru, cu câte 17-18.
În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
De asemenea, angajații mai pot obține o zi liberă în 2021 dacă vor participa la recensământul populației. Cine se va autorecenza, adică va completa online chestionarul, va primi o zi liberă, plătită de angajator!