Ce loc ocupăm în Global Food Security Index. Un atu al României – accesul facil al populației la o gamă largă de alimente
Alte aspecte pozitive evidențiate de analiști sunt calitatea solului, respectiv conținutul bogat în minerale și vitamine al alimentelor. De asemenea, vocile autorizate ale The Economist Intelligence Unit spun că fermierii români au posibilitatea să acceseze diverse forme de finanțare care le permite dezvoltarea afacerii, precum și că noi înregistrăm un nivel redus al risipei alimentare.
Nu în ultimul rând, specialiștii care au întocmit raportul vorbesc de capacitatea de depozitare și sistemul de distribuție dezvoltat, ca alte puncte forte ale țării noastre.
În contrapartidă, printre aspectele care pot fi îmbunătățite au fost enumerate absența unei strategii naționale în materie de nutriție, nivelul redus de finanțare a cercetării în domeniul agricol și infrastructura din domeniul agricol.
Divizia de cercetare „The Economist Intelligence Unit” a publicat cu sprijinul Corteva Agriscience ediția din 2019 a Global Food Security Index, raport care subliniază acum amenințarea pe care crizele climatice și cele de mediu le pot avea asupra securității alimentare din întreaga lume.
Indexul evaluează situația din 113 țări în funcție de cât de accesibilă este hrana, în ce măsură este disponibilă și care este calitatea acesteia.