Ce mai așteaptă Guvernul României pentru a da verde exploatării gazelor de șist. Rovana Plumb, ministrul Mediului, la Interviurile Gândul. VIDEO
Oficialii români afirmă că exploatarea gazelor de șist nu are încă undă verde în România. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la Interviurile Gândul, că România așteaptă să vadă ce decizie vor lua statele europene în privința gazelor de șist în luna martie, la o reuniune pe această temă care va avea lor la Bruxelles. Rovana Plumb susține că exploatărea gazelor de șist nu va începe până când nu se vor cunoaște riscurile de mediu.
Ministrul Mediului, la Interviurile Gândul, partea a doua:
Cabinetul Ponta avea anul trecut un moratoriu în ceea ce privește exploatarea gazelor de șist. Între timp, moratoriul a expirat, iar Compania Chevron a primit undă verde la Bacău pentru lucrări de amenajare și foraj a gazelor de șist. Care este acum poziția Ministerului Mediului privind exploatarea gazelor de șist?
Rovana Plumb: Poziția Guvernului României rămâne aceeași: de a merge în tandem cu celelalte state europene în privința exploatărilor gazelor de șist. Astfel încât, până nu se știu foarte clar riscurile de mediu în privința gazelor de șist, să nu se ia o decizie în acest sens.
La nivelul Comisiei Europene, se lucrează în prezent la niște studii privind riscul de mediu și riscul pe schimbări climatice ale exploatărilor gazelor de șist.
Schimbarea legislației privind sursele neconvenționale se va stabili în luna martie, când la Bruxelles va avea loc o importantă reuniune a factorilor responsabili europeni privind calitatea carburanților. Noi vom decide asupra începerii exploatării gazelor de șist când vom ști clar care sunt riscurile de mediu.
Legat de acest lucru, presa din Canada a publicat declarațiile ministrului pentru Relații Internaționale Cal Dallas, în care afirmă că a avut întâlniri cu ministrul Mediului din România și cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, pe tema gazelor de șist, la sfârșitul lunii ianuarie. Despre ce ați discutat?
Rovana Plumb: Delegația canadiană trebuia să vină, dar nu a ajuns în România din motive obiective. A fost o problemă de efect a schimbărilor climatice și nu s-a putut decola. La Ministerul Mediului nu au ajuns.
Citește și Guvernul Ponta vrea să instituie un moratoriu în ceea ce privește exploatarea gazelor de șist
La sfârșitul lunii ianuarie, premierul Victor Ponta a declarat că susține explorarea gazelor de șist, cu respectarea standardelor europene și mondiale de protecția mediului.
„România poate acorda dreptul de explorare, nu de exploatare. Problema corectă este impactul asupra mediului, explorarea nu produce efecte negative. Patru, cinci ani doar se explorează, după patru-cinci ani, iar în fiecare an tehnologia avansează, dacă se constată că avem gaze de șist și nu există probleme pentru mediu, se poate începe exploatarea. În 6 – 8 ani, România nu va mai avea nevoie să importe gaze”, a spus la B1TV Victor Ponta pe 25 ianuarie 2013.