Prima pagină » Știri » Ce nu fac autoritățile, fac oamenii simpli. Un conac clădire de patrimoniu din Olt, restaurat de voluntari englezi, francezi și români

Ce nu fac autoritățile, fac oamenii simpli. Un conac clădire de patrimoniu din Olt, restaurat de voluntari englezi, francezi și români

Ce nu fac autoritățile, fac oamenii simpli. Un conac clădire de patrimoniu din Olt, restaurat de voluntari englezi, francezi și români
Conacul Neamțu din satul Olari, reper al județului Olt în urmă cu zeci de ani și clădire de patrimoniu, a intrat într-un amplu proces de restaurare, lucrările fiind făcute de șapte voluntari englezi și francezi, îndrumați de doi instructori români de la UNARTE.

Conacul Neamțu din satul Olari al comunei oltene Pârșcoveni, deși clădire de patrimoniu, este într-o stare de degradare, vandalizat și neglijat de multă vreme.

Reprezentanții Fundației Pro Patrimonio, actualul proprietar al imobilului, au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că atelierul de restaurare a pardoselilor de mozaic din Conacul Neamțu a început în această săptămână și va dura șase zile. Au venit cinci voluntari englezi și doi francezi îndrumați de doi instructori români de la UNARTE și, chiar în ziua în care au ajuns în România, s-au apucat de treabă.

Atelierul pentru restaurarea pardoselilor de mozaic este primul dintr-o serie destinată revitalizării acestui ansamblu.

„La etajul conacului, loggia, holul și camera de baie au pardoseli de mozaic roman, din bucăți de marmură colorată, cu desene elegante. Conacul este în stare de degradare, vandalizat și neglijat de multă vreme și va avea nevoie de multe acțiuni de acest gen”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul executiv al Fundației Pro Patrimoniu, Raluca Munteanu.

Potrivit celor de la Pro Patrimonio, deși clădire de patrimoniu, conacul este amplasat într-o zonă săracă, cu comunități marginalizate.

„Conacul Neamțu acum este în proprietatea Fundației Pro Patrimonio, iar activitățile de restaurare se execută de către noi, în etape, cu fonduri private. Pe măsură ce adunăm bani sau materiale, mai acoperim câte o necesitate. În acest moment se lucrează la interior la mozaicul de la etaj, deoarece este un detaliu de arhitectură spectaculos și se încearcă păstrarea lui. Apoi, peste vară, vom încerca să refacem acoperișul care are mari probleme”, a mai declarat Raluca Munteanu.

Fundația încearcă să reactiveze conacul prin ateliere cu copii, diverse munci cu oamenii locului care învață meserii pierdute și agricultură în jurul conacului.

„Conacul era amplasat pe un teren agricol vast care era deținut de către proprietar și care astfel își finanța activitatea. Oamenii locului trăiau din agricultură. Perioada comunistă a fragmentat aceste lucruri și acum zona este una profund săracă, fără venituri. Noi încurajăm diverse activități agricole la conac, chiar experimente, care pot fi utilizate de localnici pentru în agricultură pe parcele mici, de subzistență. Avem mici ateliere cu copii, afterschool la conac, și intenționăm să devină un centru comunitar educațional”, a afirmat Munteanu.

Conacul Neamțu din satul Olari, comuna Pârșcoveni, este una dintre casele istorice propuse drept obiectiv cultural de către Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național (DJCCPCN) Olt. Clădirea a fost locuința marelui boier Constantin C. Neamțu, iar în urmă cu 70 de ani era un punct de reper al județului.

Imobilul a fost revendicat după Revoluție de unul dintre fii boierului, Șerban Neamțu, iar în 2005 l-a donat Ordinului Arhitecților Din România (OAR) Oltenia.

Constantin C. Neamțu a fost director al Băncii Comerțului din Craiova (sediul actualei Primării din Craiova) și a luptat în Războiul Balcanic și în Primul Război Mondial, la care a participat sub comanda mareșalului Averescu.

Autor

Citește și