Prima pagină » Știri » Ce nu s-a văzut în direct la protestele din Piața Universității și Piața Victoriei. Două mitinguri total diferite. VIDEO

Ce nu s-a văzut în direct la protestele din Piața Universității și Piața Victoriei. Două mitinguri total diferite. VIDEO

Ce s-a SCANDAT în piață!

Câteva sute de bucureșteni au protestat, miercuri 4 iulie, în Piața Universității și în Piața Victoriei. În fața guvernului, manifestanții, printre care și Mihai Răzvan Ungureanu, au cerut demisia premierului Ponta și au acuzat USL că atacă furibund Justiția. La Universitate, aproximativ 100 de persoane s-au adunat într-un protest colorat, scandând împotriva politicienilor în general, împotriva gazelor de șist, împotriva lui Mitică Dragomir sau a Jandarmeriei Române. Vezi, în film, imagini inedite de la cele două manifestații.

În Piața Univesității, în jurul fântânii arteziene, miercuri seara s-au strâns aproximativ 100 de bucureșteni. De cealaltă parte în fața Teatrului Național erau grupați aproximativ 20 de pensionari care scandau exclusiv împotriva președintelui Traian Băsescu. Protestarii de la fântâna arteziană au etalat un arsenal de scandări diversificat: împotriva clasei politice („PDL și USL aceeși mizerie”), Roșia Montană („Roșia Montană nu e de pomană”), Mitică Dragomir (” Mitică la brutărie”), gazele de șist, Băsescu și Ponta („Noi nu-l vrem nici pe Băsescu, nici Ponta-Antonescu”), Ion Iliescu („Iliescu judecat, pentru sângele vărsat”).

La protest au participat și 20-30 de membri ai galeriilor de fotbal. De altfel, pe contul de Facebook al galeriei „Peluza Cătălin Hâldan” (galerie a fanilor Dinamo), ei anunțaseră că vor participa la protest. De asemenea, tot pe Facebook a circulat și un mesaj al mai multor ONG-uri (ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociația Salvați Dunărea și Delta, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală, Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe CENTRAS) prin care bucureștenii erau chemați la protest. La manifestație au participat Nicușor Dan, fost candidat la primăria Capitalei, Mircea Toma (ActiveWatch) și Claudiu Crăciun.

Pentru ce s-a protestat la Universitate?

Octavian Georgescu, programator: „Am venit aici pentru că sunt nemulțumit de proiectul pentru fântâna de aici, din Piața Universității. Au venit ieri noapte cu buldozere. Aici e un loc simbolic. După mine și asta reprezintă un atentat”. Octavian a mai declarat că este dezamagit și de clasa politică. În opinia sa, e nevoie de o schimbare și o soluție ar fi ca societate civilă sa producă noi politicieni pe modelul Nicușor Dan.

Alexandru Alex, activist civic: „Protestez pentru că sunt nemulțumit de atitudinea politicienilor față de români. Suntem bătaia lor de joc. Toată treaba asta cu puterea și opoziția este menită să păcălească românii. Românii nu sunt împărțiți între cei de la putere și cei din opoziție. Îl vreau judecat pe Băsescu pentru tot ce a făcut, dar asta nu înseamnă că în procesul dărâmării PDL-ului și a președintelui poți să calci în picioare Constituția”. Alexandru a povestit că s-a implicat în toate campaniile civice din ultima vreme, cum ar fi Roșia Montană sau gazele de șist.

În timp ce activistul și-a expus opiniile, în spatele său câțiva membri ai unor galerii de fotbal consumau în tihnă câte o bere. Unul dintre liderii grupului de suporteri ținea să sublinieze că pe el îl nemulțumește totul și în special politicienii. „Îl vreau pe Băsescu în pușcărie, îl vreau pe Ponta în pușcărie. De fapt îi vreau pe toți în pușcărie”, a declarat suporterul care s-a recomandat Gheorghe Ion. Suporterul a povestit că el și colegii săi de galerie sunt cei care au realiaz „coregrafia” protestelor din iarnă. „Cei de la Jandarmerie știu despre ce e vorba. Nu îți zic mai multe, doar că noi am făcut coregrafia de la proteste”, a declarat suporterul.

Nicușor Dan, fost candidat la primăria Capitalei și președinte al Asociației Salvați Bucureștiul: „Este un protest în continuarea celui din iarnă, dar de această dată noua putere greșeste. Este o agresiune puternică asupra statului de drept. Cetățenii trebuie să riposteze. Suspendarea președintelui este doar o componentă. Încercarea de punere între paranteze a Curții Constituționale mi se pare o agresiune gravă”.

De s-a protestat în fața Palatului Victoria?

În Piața Victoriei, miercuri seară au protestat aproximativ 300-400 de bucureșteni. De această dată, protestul a fost împotrivă premierului Ponta și a USL. La protest a ajuns la un moment dat și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Profilul protestatrului din Piața Victorie a fost diferit față de tinerii care scandau la Universitate. În mare parte au fost prezenți bucureșteni la 40-50 de ani. „Ponta, demisia!”, „Opriți-vă!” și „PONTA doctor în drept PENAL”, au fost câteva mesajele scrise pe coli de hărtie și expuse de protestatari.

Virgiliul Constantinescu, profesor universitar: „Am venit pentru că asistăm la o lovitură de stat de tip fascist. Oameni trebuie să știe că drepturile câștigate în ’89 le sunt luate într-un mod samavolnic”. Profesorul universitar a explicat că nu a fost chemat de PDL la protest și că nu este membru de partid, dar crede că intelectualii trebuie să riposteze.

Cristian Mladin, doctorand: „Este un protest anti-tarantule și pentru apărarea Justiției. Este incalificabil atacul la adresa Justiției din aceste zile. Nici nu are relevanță suspendarea președintelui în aceste momente. Dacă m-ați fi întrebat în urmă cu câteva luni eram de acord cu suspendarea, dar acum nu pot fi de acord. Nu în modul în care s-a pus în aplicare”.

Elena Hosu, cadru medical: „Am venit pentru că sunt indignată față de lipsa de respect a politicienilor față de cetățenii români. Aici nu suntem pentru simpatiile politice.”

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a zăbovit și el câteva moment printre manifestanții din Piața Victoriei: „Ponta și Crin Antonescu au reușit să demonstreze cum poate fi călcată în picioare Constituția. E normal ca oamenii să iasă în stradă”.

Citește și