Ce pățește un biciclist din Polonia care nu respectă regulile de circulație
Potrivit unei statistici a Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, între 1 ianuarie și 15 mai 2013, la nivelul României, au avut loc 593 de accidente, din care 343 au fost provocate din vina bicicliștilor. Accidentele s-au soldat cu 25 de persoane decedate, 98 de persoane rănite grav și 230 de persoane rănite ușor. În 2012, doar în București, au avut loc 51 de accidente rutiere în care au fost implicați bicicliști. Doi dintre bicicliști au murit, 47 au fost răniți grav și doi răniți ușor.
Ce ar trebui să facă un biciclist implicat într-un eveniment rutier?
În conformitate cu prevederile art. 77 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare „conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane este obligat să ia măsuri de anunțare imediată a poliției, să nu modifice sau să șteargă urmele accidentului și să nu părăsească locul faptei”.
De asemenea, conform alineatului (2) al aceluiași articol „orice persoană care este implicată sau are cunoștință de producerea unui accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane … este obligată să anunțe de îndată poliția și să apeleze numărul național unic pentru apeluri de urgență 112, existent în rețelele de telefonie din România”.