Ce pensie avea Draga Olteanu Matei după 55 de ani de carieră
Una dintre cele mai mari actrițe ale României, Draga Olteanu Matei, avea o pensie prea mică după cei 55 de ani de carieră. Se pare că în ultimii ani din viață, mai ales după decesul soțului său, Draga Olteanu Matei s-a descurcat foarte greu, chiar dacă avusese o carieră lungă și foarte bogată.
Actrița Draga Olteanu Matei s-a stins din viață în noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2020, la vârsta de 87 de ani. Ea fusese internată în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, în cursul zilei de vineri, 13 noiembrie. Medicul șef UPU SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, a anunțat faptul că celebra actriță se afla în comă, suferind o hemoragie digestivă.
În ultimii ani de viață, Draga Olteanu Matei a avut mai multe probleme medicale din cauza vârstei înaintate.
Ce pensie avea Draga Olteanu Matei
Pensia de artist pe care o încasa lunar era în valoare de 1.700 de lei, conform surselor Impact.ro, fiind o sumă foarte mică pentru a-ți duce traiul chiar și în Piatra Neamț, orașul unde marea artistă se mutase în urmă cu câțiva ani după ce fusese victima unei escrocherii în Capitală, potrivit spynews.ro. De asemenea, aceasta mai primea lunar din partea UNITER suma de 2.500 de lei pentru bogata carieră pe care a avut-o.
Draga Olteanu Matei a fost una dintre cele mai apreciate actrițe din generația sa, interpretând zeci de roluri pe scena Teatrului Național București și jucând în aproape 100 de filme pe marile ecrane și în televiziune.
Născută pe data de 24 octombrie 1933 la București, apreciata actriță de comedie a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956. În luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.
De-a lungul carierei sale, Draga Olteanu Matei a jucat în diferite piese de teatru: „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii („Coana Chirița” – 1986 și „Chirița la Iași” – 1987), „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Baiesu etc. Pe scena Teatrului Național a mai jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru etc…
După pensionarea sa din Teatrul Național (2007) s-a retras la Piatra Neamț, unde a înființat compania teatrală „Teatrul Vostru”.