La solicitarea ANRP, prefecții au transmis informări cu privire la modul în care autoritățile locale au pus în aplicare, în cursul anului 2014, prevederile Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist.
Răspunsul transmis Prefecturii Bihor de către primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, arată faptul că, la data de 31.12.2014, Primăria Oradea avea în lucru 552 de dosare aferente notificărilor depuse în baza Legii nr. 10/2001, iar la data de 01.01.2015, mai avea în lucru 397 de dosare, potrivit ANRP.
„Cu alte cuvinte, Primăria Oradea a sărbătorit trecerea dintre ani soluționând 155 de dosare de retrocedare. Trecând peste amuzamentul provocat de astfel de raportări ale unora dintre autoritățile locale, ANRP atrage atenția că problematica restituirilor nu cade doar în răspunderea autorităților guvernamentale, ci și în a celor de la nivel local. Răspunsul superficial transmis de Primăria Oradea arată, fără echivoc, că în anumite locuri din țară încă nu s-a înțeles că în materie de retrocedare și despăgubire s-a intrat, odată cu apariția Legii 165/2013, într-o nouă eră, aceea a respectului față de cetățeni și a transparenței”, se spune în comunicatul autorității.
Având în vedere faptul că termenul în care o parte dintre autoritățile locale aveau obligația să soluționeze toate cererile de restituire s-a împlinit la data de 1 ianuarie 2015, ANRP solicită prefecților să ia măsurile stabilite prin Legea 165/2013, se mai spune în comunicat.