Ce procent al persoanelor trecute prin COVD-19 dezvoltă anticorpi
Vă gândiți că sunteți protejați de coronavirus și nu aveți nevoie de vaccin pentru că tocmai ați avut Covid-19? Ei bine, contrar îndemnurilor motivaționale pe care le primiți, nu mai fiți atât de siguri, afirmă un studiu științific publicat de revista Forbes.
Studiul, publicat în revista Emerging Infectious Disease, a constatat că 36% dintre cei care au avut Covid-19 nu au în sânge anticorpi împotriva sindromului respirator acut sever cu coronavirus 2 (SARS-CoV-2).
Pentru studiu, o echipă de cercetători de la Universitatea Pennsylvania, condusă de dr. Weimin Liu și Beatrice Hahn (autor principal) a analizat mostre de sânge de la 72 de persoane care au fost testate pozitiv cu RT-PCR. Doar două nu avuseseră simptome, 13 (18%) făcuseră o formă ușoară, 48 (67%) una moderată, iar 9 (12%) una severă. S-a așteptat trei săptămâni după simptome pentru a se preleva sânge de la fiecare persoană.
Numai 46 din cele 72 au avut în cele din urmă anticorpi detectabili împotriva proteinei țepoase a coronavirusului. Iar volumul de anticorpi a diferit semnificativ, de la 182 la peste 312.500. Rezultate similare au fost găsite pentru anticorpi împotriva altor componente ale virusului. 26 (36%) au rămas seronegativi, însemnând că nu au avut niveluri detectabile de asemenea anticorpi în sânge, chiar după prelevarea mai multor mostre de sânge.
Variații în funcție de vârstă
Oamenii de știință au mai constatat că cei care nu au dezvoltat anticorpi erau în medie cu 10 ani mai tineri decât ceilalți. Studiul a mai arătat că aceia care avuseseră încărcături virale mai mici în tractul respirator puteau avea mai puțini anticorpi în sânge.
Un studiu pe 72 de persoane nu este probabil unul gigantic, în funcție de ce înțelegeți prin „gigantic”. Dar nu a fost cu siguranță primul studiu care să arate că oamenii care au avut Covid-19 pot să nu dezvolte ulterior anticorpi. De exemplu, unul publicat în EClinical Medicine a constatat că 5% din 698 de persoane din Israel au rămas seronegativi după ce au fost testați pozitiv pentru coronavirus.
Un altul, publicat în Journal of Infectious Diseases, a constatat o rată și mai mare (20%) într-un grup din New York. Iar un studiu din Germania, publicat în Journal of Clinical Virusology, a raportat un șocant 85%.
Desigur, anticorpii nu sunt singura măsură de protecție imunitară împotriva SARS-CoV-2. Verificarea lor poate fi ca aceea de a verifica dacă prietenul tău poartă un iatagan. A avea un iatagan poate oferi oarecare încredere că ești protejat și să te facă să spui „e-n regulă, ți-ai adus iataganul, nu ar trebui să avem probleme când vom comanda la restaurant”.
Oricum, absența anticorpilor sau a unui iatagan nu înseamnă neapărat că nu aveți niciun fel de protecție. Chiar și fără anticorpi detectabili, sistemul imunitar are alte mijloace de apărare. Dar dacă v-ar întreba cineva „doriți anticorpi împotriva SARS-CoV-2?”, probabil că nu ați răspunde „nu, aș prefera o friptură”. Lipsa anticorpilor sugerează că ați putea fi mai vulnerabil.
Protecțe imunitară diferită
Deși e sigur că o infectare cu Covid-19 nu este o experiență plăcută, nu este la fel de rea pentru toată lumea. Severitatea simptomelor și a problemelor poate diferi mult, de la zero până la deces. Și durata simptomelor poate varia la fel de mult. Prin urmare, și protecția imunitară rezultată poate fi semnificativ de diferită.
De aceea, a conta numai pe o presupusă protecție imunitară după o infectare cu Covid-19 poate semăna cu a te îmbrăca doar sumar când te duci la o întâlnire sau la un interviu pentru o slujbă. Factorul comun este că ambele atitudini te pot lăsa destul de expus, iar gradul de expunere poate diferi mult de la o persoană la alta. De aceea, experții în sănătate publică recomandă vaccinul Covid-19 indiferent dacă ai avut boala.
Un alt motiv ca să te vaccinezi este că imunitatea naturală diferă de un smartphone. Nu știi cât va dura. În cazul unui smartphone, răspunsul poate fi „o zi după expirarea garanției”, în timp ce durata protecției oferite de imunitatea naturală nu poate fi garantată. Chiar dacă azi ai anticorpi, este dificil de spus cât timp vor fi prezenți.
Deosebirea este că vaccinurile Covid-19 oferă un grad mult mai controlat și solid de expunere la proteina țepoasă a lui SARS-CoV-2. În timp ce răspunsul imunitar la vaccin al fiecărei persoane poate fi la fel de diferit, teste clinice urmăresc mii de oameni care au fost vaccinați. Prin urmare, cercetătorii pot avea o idee mai bună despre protecția imunitară pe care o oferă vaccinurile și cât poate dura.
Dacă vrei să te joci cu un iepure, e mult mai bine să te duci la un magazin de animale decât în pădure, cu o pancartă „Am morcovi, hai să ne distrăm!”. La fel, dacă vrei imunitate la Covid-19, vaccinarea ți-o poate oferi mult mai probabil decât o infectare naturală, care ți-o poate sau nu da.