UPDATE 2. Ministrul propus pentru Justiție a primit marți aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, cu 48 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și două abțineri.
UPDATE 1. Raluca Prună, propusă pentru funcția de ministru al Justiției, a declarat, în cadrul audierilor de la comisiile de specialitate, că reputația profesională, onestitatea și lipsa oricăror suspiciuni sunt criterii pe care le-ar lua în calcul în ceea ce privește propunerea procurorilor-șefi.
Raluca Prună a fost întrebată, în cadrul audierilor de la comisiile de specialitate, de deputatul Daniel Fenechiu ce criterii va avea în vedere pentru propunerea procurorilor-șefi, în contextul luptei anticorupție.
Prună a spus că procedura numirii procurorilor-șefi este prevăzută de lege, dar, dincolo de aceasta, poate da asigurări că, în cazul în care va primi votul de încredere, va asigura un proces transparent de selectare a procurorilor-șefi. Ca titlul de exemplu, Prună a spus că profesionalismul, reputația profesională și onestitatea sunt printre criteriile pe care le va lua în considerare. „Aș îndrăzni să spun și faptul că niciun fel de suspiciune nu trebuie să planeze asupra unor persoane” propuse pentru astfel de funcții.
Ea a mai spus că România a dovedit și până acum că procedura funcționează și a știut să selecteze pentru aceste posturi persoanele care răspund așteptărilor societății în ceea ce privește lupta anticorupție.
Ministrul propus al Justiției a mai spus că a activat în lupta anticorupție ca reprezentant al societății civile, fiind unul dintre fondatorii organizației Transparency, însă a precizat că justiția înseamnă mult mai mult decât lupta anticorupție.
Știrea inițială. „Sunt foarte onorată să mă aflu în fața comisiilor. Este o onoare că premierul mi-a propus această șansă. Înțeleg pe deplin gravitatea situației în care ne aflăm”, a declarat Raluca Prună, la începutul audierilor.
Decizia propunerii Ralucăi Prună, înalt funcționar la Comisia Europeană, pentru funcția de Ministru al Justiției a fost luată marți dimineața.
Raluca Prună, absolvent de Drept și Filosofie, a lucrat, în 2000, la delegația Comisiei Europene din România, pe vremea când aceasta era condusă de Jonathan Schelee, a fost președinte al Asociației Române pentru Transparență. În prezent este șefa în cadrul Direcției Generale Justiție a Comisiei Europene, unde lucrează din 2007.
După retagerea Cristinei Guseth, primul nume avansat pentru Ministerul Justiției a fost Mihai Selegean, membrii comisiilor juridice fiind înștiințați, neoficial, în legătură cu această nominalizare. De altfel, Mihai Selegean, fost director al Institutului Național al Magistraturii și director juridic la BRD, a venit la Parlament în cursul dimineții de marți, însă propunere a fost retrasă.