Prima pagină » Știri » Ce reacție au românii când aud de hepatită sau HIV. Studiul care îi sperie pe medici

Ce reacție au românii când aud de hepatită sau HIV. Studiul care îi sperie pe medici

Ce reacție au românii când aud de hepatită sau HIV. Studiul care îi sperie pe medici
Ce reacție au românii când aud de hepatită sau HIV. Studiul care îi sperie pe medici

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a făcut publice rezultatele unui studiu reprezentativ la nivel național despre cunoștințele și practicile populației cu privire la HIV/SIDA și hepatita B și C.

Conform concluziilor studiului, prezentate miercuri, într-o conferință organizată cu ocazia zilelor unității sanitare, 60 la sută dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatită B sau C, iar una din cinci persoane nu s-ar vaccina împotriva virusui hepatitei B, chiar dacă un medic le-ar recomanda vaccinarea.

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase, a spus că, deși românii au început să cunoască din ce în ce mai multe despre HIV/SIDA, dar și despre hepatitele B și C, aceste infecții rămân în continuare o problemă urgentă și reală de sănătate publică.

„De exemplu, aproape toți românii (97%) au auzit de HIV/ SIDA și hepatitele B și C, iar aproape jumătate știu că folosirea prezervativului reprezintă o metodă eficientă de reducere a riscului pentru aceste infecții. Există însă în continuare câteva probleme majore: testarea sau mai degrabă lipsa testării pentru aceste infecții, lipsa de încredere în vaccinuri și existența unor mituri cu privire la cele trei infecții. Aceste motive împiedică uneori prevenirea, diagnosticarea și tratamentul corect al infecțiilor. În plus, majoritatea românilor încă nu s-au testat pentru hepatită B și C, ceea ce reprezintă un impediment puternic în gestionarea acestor infecții”, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel.

Conform studiului, cu toate că majoritatea românilor au auzit de aceste boli, aproape jumătate nu sunt conștienți de faptul că o persoană poate fi infectată fără a avea vreun semn de boală. De asemenea, mare parte dintre persoanele care au fost chestionate pentru realizarea studiului nu au indentificat în mod corect căile de transmitere a bolilor. În același timp, doar o treime dintre cei care au participat la studiu s-au testat vreodată pentru hepatită B, C sau HIV, 72 la sută dintre aceștia cred că nu au niciun risc sau au un risc minim să se îmbolnăvească de hepatită B sau C, iar în cazul HIV proporția crește la 76 la sută.

Potrivit documentului citat, doar 58 la sută dintre cei chestionați consideră că unele categorii de persoane au risc crescut de hepatită B sau C, iar identificarea categoriilor la risc este scăzută.

Odată cu prezentarea rezultatelor studiului a fost lansată și campania națională de testare, informare, comunicare și educare „H-Alert”, care promovează testare gratuită pentru HIV și virusurile care declanșează hepatita B și C, screening național și servicii pentru utilizatorii de droguri injectabile. Testarea va avea ca rezultat realizarea Registrului Național de Hepatite

Campania se va desfășura în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 și va mobiliza tinerii și grupurile sociale vulnerabile la infecția cu HIV și la virusurile care declanșează hepatita B și C. Unul dintre obiectivele principale ale campaniei este de a invita aceste persoane, dar și publicul larg, să se testeze și să se informeze cu privire la prevenirea acestor infecții. Testarea gratuită poate fi efectuată în unul dintre cele nouă centre din București și din țară, dar și în laboratoarele partenere. Lista centrelor poate fi consultată pe www.h-alert.ro.

Campania a fost lansată de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și Asociația Română Anti-SIDA, Fundația Parada și Romanian Harm Reduction Network Aceasta face parte din proiectul „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și hepatitei B și C în România”, finanțat prin Programul „Inițiative în sănătatea publică”, în cadrul Granturilor Norvegiene 2009 – 2014, unde cofinanțarea este asigurată de Ministerul Sănătății în calitate de operator de program.

„Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că testarea poate face uneori diferența dintre viață și moarte. Infecția cu HIV, precum și cea virusurile hepatitice B și C, evoluează de multe ori fără simptome sau poate fi confundată cu alte infecții, astfel că singura modalitate de a afla dacă o persoană este infectată sau nu, este testarea. Cu rezultatele acestor testări vom putea, împreună cu Ministerul Sănătății, să punem bazele unor politici de sănătate publică care să permită intervenții mai rapide și mai eficiente, care să diminueze amploarea infecțiilor în rândul tinerilor, grupurilor vulnerabile, dar și în rândul publicului larg”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Citește și